verwonder

Vandaag- For President

Ik zie het wel zitten. Over drie jaar. Aan de overkant van de plas Oprah Winfrey als eerste vrouwelijke zwarte president. Eloquent, gezond verstand, lef en with a little help from her friends zo ingevoerd in alle relevante dossiers. Het schijnt dat Trump de helft van zijn werkdag vult met ‘executive time’. Een goede Nederlandse vertaling zou ‘lummeltijd’ zijn. Beetje twitteren, beetje FOX news kijken. Elke vierde dag van de week gaat hij golf spelen. Dus ook al mocht Oprah bij aanvang nog even niet helemaal op vlieg hoogte zijn, een halve baan moet zeker lukken.

En dan, in ons kikkerlandje, Lilian Ploumen for president. In alle oppervlakkige kenmerken staat ze me tegen, moet ik eerlijk bekennen. Ik ben niet zo van het salon socialisme en die hele zachte G… Maar wat ze doet, en hoe ze het doet, chapeau. De eerste vrouwelijke premier van Nederland wat mij betreft. Vanochtend op de radio sprak ze over de situatie met de Rohingya. Ze zorgt dat ze weet wat er speelt, komt met hele concrete maatregelen: zorg dat de generaals die in Myanmar aan de macht zijn hun kinderen niet meer op elite scholen in Europa of Amerika kunnen plaatsen, en dat ze zelf inreisverboden krijgen voor het westen. Of, zoals ze het zelf fraai verwoord: raak ze in hun hart. En hoe nobel de Nobelprijs voor Aung San Suu Kyi ook is, ook zij moet worden aangesproken. Want het etnisch zuiveren van Myanmar tot volledig Boeddhistisch is wat ook zij onderschrijft.

Ik zie de telefoongesprekken tussen Oprah en Lilian al helemaal voor me. “Hey girl, what’s up?” knalt Oprah erin. Met enkele korte klappen samen snel de wereld hervormen. En dan Ploumen die ophangt met “Haje”.

Heerlijk. Ik stem voor.

Eén gedachte over “Vandaag- For President

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.