Carnaval.

‘Ik zal het maar bekennen. Ik heb geen sjaal.

Dat roept nogal eens verbazing op. “Wat? Jij woont in Oeteldonk en je hebt niet eens een sjaal??” Geen volleerd carnavaller zijn is tot daar aan toe, maar geen geel, rood, witte sjaal, dat is bijna heiligschennis deze weken.

In de aanloop naar Carnaval verdeelt de stad zich tussen de vierders en de vluchters. In de binnenstad zie ik op een bankje een oud dametje zitten, haar hoofd volledig verstopt in een overdadige driekleur pruik. Een jonge man met een paar ski’s op zijn schouder en in de hand een tas met vers gekochte skischoenen passeert haar. De vierder en de vluchter.

Bij de stomerij annex naaiatelier op de Hinthamerstraat is het druk. Ik heb alle tijd om de vele Carnavalsjasjes en –kielen eens goed te bekijken. Sommige emblemen gaan decennia terug. Die zaten er al op toen hij nog leefde, zal de dochter denken die net haar vader begroef en dit jaar de eerste keer het zonder hem viert. Die zaten er al op toen ze nog niet geboren was, zal de jonge vader denken die dit jaar met de kleine naar de keinderoptocht gaat en de overige dagen heeft verdeeld met zijn vrouw. Hoe onvoorspelbaar, verdrietig, mooi of wispelturig het leven ook is, de constante van Carnaval is voor vele mensen een groot goed.

Wanneer ik eindelijk aan de beurt ben, wijs ik op de jasjes en de nog losse emblemen die er met een veiligheidsspeld aan hangen. “Ongelofelijk, wat een hoop werk is dat nog, de komende week.” De eigenaar lacht. “Die losse embleempjes zitten er zo op. Vorige week bracht iemand zijn oude jas vol emblemen. En een nieuwe. Je raadt het al. Alles moest worden overgezet. Tweehonderd euro aan werk!”

Ik kijk nog eens naar de jassen. En naar al die emblemen die erbij waren, in al die jaren dat er mooie en verdrietige gebeurtenissen plaatsvonden. Ook al ben ik geen vierder, toch begrijp ik het wel. Tijdens Carnaval vier je het leven. Daar vlucht je niet voor, dat draag je mee op je jas.’

Zo schreef ik vorige week in het lokale krantje. Carnaval is inmiddels in volle gang. En ik heb een sjaal gekocht.

Can’t beat the system, go with the flow

Mc Duke

Rapper 1976-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.