verwonder

Corona klimaat

Ik zoek de lichtpuntjes in deze crisis. Vandaag: de natuur leeft op

Ik leerde eens dat vogels in de stad harder fluiten dan op het platteland. Alsof ze in het geweld van alle menselijke en motorische geluiden zich moeten handhaven. Het is hard werken als stadsmus. Harder en hoger zingt zijn lied.

We konden ons tot voor kort nauwelijks voorstellen hoe onze samenleving zou klinken zonder auto’s. Zonder festivalmuziek in het Paasweekend. Zonder gelach en geklets op zonnige terrasjes. Nu weten we al een maand niet beter. En heeft de natuur het langzamerhand ook in de gaten.

Een kudde schapen staat luid te blaten op het talud van de dijk. Natuurlijk groen beheer noemen we dat. Het zal de schapen worst wezen, zij ervaren voor het eerst in jaren dat ze niet gestoord worden door hordes mountainbikers, nordic walkers, brommers of ander langs zoevend verkeer. Ze blaten, dartelen en springen zoals we dat alleen kennen uit de animatiefilm Shaun het schaap.

Midden op een fietspad hebben twee eenden het met elkaar aan de stok. Een heuse bitch fight. De snavels als sabels, het steekspel is op de wagen. Dat ik al rennend langs kom deert ze niet, ze zetten geen stap opzij, het asfalt is hun arena.

Het stadswater ziet eruit als het zomerzwembad tijdens een kinderfeestje. Meerkoetjes kopje duikelen, futen trekken een baantje, hoentjes houden een spetterpartijtje, eenden doen een deep dive. En moeder gans kijkt bezorgd toe.

Kers- en appelbloesem kleuren ons tegemoet, een voor een ontknoppen de bomen, als het Jezusbeeld in Rio strekt elke boom zijn bloem en bladerdek uit. In een weekend gaan we van 25 graden zomers warm naar onder de tien. De lucht doet er luchtig over en laat de wolken wonderlijke fantasiefiguren tekenen.

Topmodel Doutzen Kroese ging te ver toen ze het coronavirus bedankte omdat het een eerbetoon aan de natuur was. Maar dat de natuur ontwaakt, weer ruimte terug pakt van de mens, dat valt niet te ontkennen. Natuurlijk zijn we als mens ook onderdeel van de natuur, het geheel van planten, dieren, mensen en hun invloed op de aarde. De menselijke invloed is afgelopen decennia echter met enige regelmaat ten koste gegaan van de overige, o zo belangrijke elementen van de natuur.

Hopelijk houden we ook iets van die herwonnen balans vast. Dan kan klimaatactiviste Greta Thunberg komende zomer ook gewoon kind zijn en thuis gebracht worden na een kinderfeestje.

P.S. Zwemspullen meenemen.

De natuur leeft weer. Corona lichtpuntje 4.

Als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, zou ik vandaag nog een appelboompje planten

Maarten Luther 1483-1546

Duitse protestantse theoloog en reformator.

4 gedachten over “Corona klimaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.