Crisis of kans

Mijn geliefde is 50 geworden.

Zoals hij zelf zegt is dat officieel de leeftijd waarop je niet meer kunt zeggen dat je meer jaren voor, dan achter je hebt liggen. En dat is geen drama, maar leidt wel tot een zekere mate van contemplatie. Bezinning. Voor mij in ieder geval, hoewel ik tot die magische grens nog 3 hele jaren te gaan heb.

Wat is het leven en wat maakt het het leven waard? De grote dingen doe je voor je 50ste. Zeggen ze. Kinderen krijgen en opvoeden. Trouwen, samenwonen. Carrières vormgeven. Een sociaal netwerk bouwen. En zelfs al doe je maar (!) een of twee van die grote jongens, dan nog zijn vanaf 45+ vooral de kleine dingen die het dagelijkse leven bijzonder maken. Lopen door een stad die net ontwaakt. Zien hoe andermans peuter ongecoördineerd maar doelgericht stapjes zet. De regen ruiken. Een liedje uit je jeugd terug horen. De warmte van je winterjas voelen.

Kleine dingen die je alleen kunt waarderen als de grote op orde zijn. Als je liefde herkent, voelt en kunt geven. Als je lijf en geest gezond zijn. Als je naasten, kinderen, partner, familie, vrij van grote zorgen zijn.

Rond de vijftig maken we de balans op. Mid life. Crisis of kans?

Want wat als de technologie zo snel gaat, dat je heel healthy 120 wordt. En jij niet alleen, maar jouw hele generatie? Los van de footprint die dat op deze aardbol achterlaat (de bol wordt meer dan overvol), betekent het iets voor je blik. Stel je bent met 50 nog niet eens op de helft van je leven. Welke grootse dingen zou je dan nog gaan en kunnen doen? Doorbreken met je kunst op je 80ste, ontwikkelingswerk gaan doen na je pensioen, backpacken over de wereld, opnieuw gaan studeren en ergens onder aan een ladder weer werkervaring gaan opdoen. In fantasie is de keuze reuze.

Ik gun mijn geliefde, mijn generatie, en mijzelf, dat we groots durven te blijven denken en daar naar leven. Om ondertussen niet te vergeten te genieten van al dat kleins.

The value of life can be measured by how many times your soul has been deeply stirred

Soichiro Honda 1906-1991

Oprichter van Honda, fabrikant van motorfietsen en auto’s

One thought on “Crisis of kans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.