De andere wang

Kom er maar eens om.

Deze maand speelt in Carré de Broadway productie ‘Book of Mormon’. Een musical waarin alle elementen van het geloof van Jesus Christ of Latter Day Saints (LDS), de Mormonen, aan bod komen. Zoals de Volkskrant het omschreef in “scabreuze teksten, vette knipogen en sterke one liners.” Niks van gelogen (want liegen mag ook niet, zo herhalen de twee hoofdrolspelers hun jeugdmantra’s meerdere keren).

Niks van gelogen. In twee en een half uur wordt het hele Mormoonse geloof onder handen genomen. Het belang dat ze hechten aan familie, het huwelijk en een groot gezin, het feit dat ze hun 19 jarige zonen als zendelingen over de wereld sturen, hun vele verboden (van koffie drinken tot homoseksualiteit), hun all American profeet.

Als kijker, zeker met een jaar real life ervaring in hun gemeenschap, valt er veel te lachen. Het dwangmatige aanbellen aan elke deur, het altijd weer een happy face opzetten, ook al voel je je slecht, de worsteling met de vele regels die elkaar tegenspreken. In mindere mate heb ik het allemaal gezien en beleefd en is het een feest van herkenning. Voor mij.

Maar kom er maar eens om. Bij elke andere zichzelf net zo veel respecterende religie was de pleuris uitgebroken. Stel je voor dat je zo de Islam en Moslims portretteert. Of de Christenen. De Joden. Ik denk zelfs dat de Bhoeddisten het niet zouden trekken.

Maar de Mormonen weten er een draai aan te geven. “Nu horen mensen eens wat meer over ons geloof, en zien ze dat we helemaal niet raar zijn”. Ze kiezen de moral high ground: we laten ons niet kennen, we blijven vriendelijk en netjes. Niks vergelding, ze keren ons allen de andere wang toe.

Ik vind het getuigen van kracht. En hoewel ik niet geloof wat ze geloven, heeft deze religie stiekem een speciaal plekje in mijn hart.

Na de voorstelling lopen we naar buiten. Tegenover Carré en langs de Amstel staan ze. In paartjes. Mormoonse jongens op missie in Amsterdam. Ze glimlachen breed, en vragen enthousiast hoe we de voorstelling vonden. Zieltjes winnen bij die groep mensen die net hard om je gelachen heeft. Dan ben je niet bang. Dan kun je een knipoog, wat ** woorden en oneliners wel aan. Kom er maar eens om. ?

God rarely helps to move the mountains in front of us, but he always helps to climb them

Sheri Dew 1953-

Religieus LDS leider, ongetrouwd

3 thoughts on “De andere wang

  1. Voor wie het niet weet: Hanneke heeft een mooi e-boek (fictie) over een puber die een jaar doorbrengt bij een mormoons gastgezin in de VS geschreven: Wonen bij Mormonen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.