En daar langs de snelweg sta ik

Iedereen kent wel het ANWB setje.

In de regel een traditioneel stel, man vrouw, eerder 60+ dan millenial, in identieke jas op identieke fiets. Het blijft verbazingwekkend wat er in de winkel van aanschaf gebeurt. “Deze jas zit mij heerlijk”. “Oh, dan neem ik die ook.” Zou het niet complexer zijn dan dat?

Recent zag ik een lifter ANWB setje. De naam had niet beter gekozen kunnen zijn. ? Ik wist niet dat liften nog serieus gedaan wordt. Ik ken het alleen nog als studenten stunt, grappig en mooi beschreven in Sandra Bernart’s ‘Vol van Maan’. En ik wist al helemaal niet dat het bon ton is om het als setje te doen. Man en vrouw, 40+, in dezelfde jas, met dezelfde rugtas, en dezelfde afritsbroek, staan bij de oprit van een tankstation naast de snelweg. Met het klassieke kartonnen bordje, beschreven met edding pen. Bestemming: onleesbaar.

Je kunt maar een hobby hebben. Of een manier van vakantie vieren. Zou het een gevoel van vrijheid zijn? Zoals een pluisje wordt weg gevoerd door de wind, zo word jij ontvoerd door een vrachtwagenchauffeur? Zou het zen zijn? Jezelf leren te wachten op het geluk, vrede te hebben wanneer dat langer op zich laat wachten dan gehoopt? Zou het prestatie gedreven zijn? Het moet en zal jullie lukken om vandaag nog de grens te halen? Stug volhouden, letterlijk tegen de wind inpissend?

Vijftig kilometer verderop zitten ze nog in mijn auto. Figuurlijk dan. Slechts een keer nam ik een lifter mee. Lees hoe dat afliep.

Ze laten me niet los. Ergens doen ze iets kriebelen bij me. Het gevoel van vrijheid, onmiskenbaar. Grappig genoeg, doordat ik nu al enige weken met regelmaat aan ze denk, voelt het alsof ik zelf daar gestaan heb. Met mijn geliefde, samen in dezelfde jas. Waar we samen heel hard om gelachen hebben.

Noem het plaatsvervangend leven. Of geluk halen uit een gedachte. Ik heb de wind en uitlaatgassen door mijn haren gevoeld, de wereld lag aan mijn voeten.

Happines is a direction, not a place

Sydney J Harris

Amerikaanse journalist 1917-1986

2 thoughts on “En daar langs de snelweg sta ik

  1. Het ANWB-setje deed me weer even glimlachen en aan de show van Brigitte Kraandorp denken. Dus genoten van je verwonderingen, gelachen om het setje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.