Vandaag- Geleerdheid

Met enige vertraging komen ze los. De bouwblogs. Nu ik verhuisd ben, de dozen zijn uitgepakt en ik weer leef en niet langer overleef, kan ik terug kijken. En me alsnog verwonderen.

Werkend op een technische universiteit verbaas ik me niet meer over mensen die schoonheid zien in de kleinste deeltjes. Of in het bedenken van een nieuwe formule. Fundamentele wetenschap als po√ęzie voor de beta. Het verveelt nooit.

Werkend op een technische universiteit koppel ik fascinatie voor de fundamenten van de wetenschap, hoge sensitiviteit en werkstress automatisch aan intelligentie en geleerdheid.

De levering van mijn nieuw keuken bracht twee mannen mijn woning in. Sjouwers. Het monteerwerk zou een dag later gebeuren door de makers. De sjouwers sjouwden. Een van hen deed dat zonder twijfel met het verstand op nul. Ik was zijn eerste stop en het zou een lange dag worden. De ander was bezig met wat hij sjouwde.

Hij liet weten dat de nalevering van mijn oven hem stress bezorgde in zijn hoofd. Dat hij daar onrustig van werd. Hij vertelde me dat hij zich niet in elke ruimte lekker voelt. Niet omdat het er klein of groot is, maar omdat hij er teveel prikkels krijgt. En hij wees zijn collega fijntjes op het juist plaatsen van de verschillende planken en onderdelen tegen de muur. Om te voorkomen dat ze op elkaar zouden werken, omvallen door te veel druk, krom trekken. “Natuurkunde”, mompelde hij, “het mooiste wat er is.”

ik probeer me de sjouwer thuis voor te stellen. Na een dag sjouwen, douchen en een goede maaltijd. Heeft hij een schuurtje waar hij experimenten doet? Voedt hij zichzelf met tweakers.net, de internetsite vol technische nieuwigheden? Of mediteert hij juist voor de hoognodige rust in zijn hoofd?

Ik zal deze sjouwer nooit vergeten. Fascinatie, sensitiviteit en werkstress. Het heeft niets te maken met geleerdheid. Het heeft alles te maken met menselijkheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.