opbloeien
Ik ben nu bij lauw.

Iceman Wim Hof vaart er wel bij, zowel fysiek, mentaal, en ik gok ook zakelijk. Door je ademhaling te trainen, maar vooral door de inzet van koudetraining, kun je je autonome zenuwstelsel beïnvloeden. Je wordt er sterker en gezonder van, zo is de gedachte.

Ik heb de icebucket challenge vrolijk langs me heen laten gaan. Ik ben bij voorkeur een mooi weer skier. En hou ontzettend van zonvakanties in bloedheet Thailand. Autonome keuzes die misschien niet per se mijn zenuwstelsel goed doen. Zonder in extremen te vervallen, geloof ik wel dat de dag starten met een koude douche iets goeds doet voor je lijf en hoofd.

Elke ochtend, terwijl ik nog in mijn warme bed lig, is het voornemen er. Vandaag doe ik het gewoon. Het is al bijna juli, kom op, zomer, zon, hoezo koud. En elke ochtend stap ik, terwijl ik de kraan opendraai, instinctief naar achteren. Niet voorwaarts.

Laatst hoorde ik een coach zeggen dat hij/zij/het (het doet er werkelijk niet toe- mannen, vrouwen en non-binaire personen- het kan ze allemaal betreffen) last had van “een te kleine ik”. Je weet eigenlijk niet goed wie je bent, wat jij leuk vindt, wat jou drijft. Maar je bent tegelijkertijd al ver voorbij je pubertijd, die gerechtvaardigde ontdektijd. Die tijd waarin je alles buiten jezelf mocht zoeken, de ander vooral stom mocht zijn, en je via leeftijdsgenoten leerde wie en wat je zelf wilde zijn. Met een “te kleine ik” uit je adolescentie komen, is het lastig om alsnog te gaan ontdekken. Immers de wereld verwacht dat je dat al lang gedaan had. Dus verbloem je je gebrek aan autonomie door nog steeds aan externe attributie te doen: de schuld van alles wat mis is en mis gaat bij de ander leggen, jij blijft in je veilige cocon.

Het valt ook niet mee, dat stapje voorwaarts doen. Durven. Nieuwe dingen proberen, een andere mening uittesten. Diep in je hart weet je dat het moet, dat je het super gezond voor je zou zijn het wel te doen, en dat wachten het alleen maar moeilijker maakt.

Terwijl ik de douche in loop denk ik aan al die “te kleine ikken”. De coronacrisis zal het aantal vrees ik exponentieel doen toenemen. Want in een tijd waarin je niks mag, is het geoorloofd om niks te ontdekken. Kun je gewoon elke dag lekker heet blijven douchen.

Ik ben bij lauw. Onderweg naar koud. Check je ‘ik’. En durf.

Don’t go through life, grow through life

Eric Butterworth 1916-2003

Canadese prediker