Ik mag graag zeggen dat ik mezelf ken. Volgens mij vinden we dat allemaal wel goed klinken “ik ken mezelf”. Het impliceert dat je nadenkt over wie je bent, dat je leert van je acties (de goede en de minder succesvolle) en dat je groeit als mens.

Ik heb nieuws voor mijzelf. Steeds als ik zeg dat ik mezelf ken, zeg ik eigenlijk dat ik mezelf tegen kom. En bijna als een passant, want heel veel leren van die tegemoetkomingen doe ik niet.

Lichaam en geest zijn voor mij onlosmakelijk verbonden. Onrust in het ene deel leidt tot onrust in het andere en vice versa. Met soms echt ziekte tot gevolg. Daarmee zeg ik overigens niet dat alle lichamelijke ziektes uit je geest uitspruiten. Er bestaat ook gewoon pech en DNA.

Wanneer ik onrust in mijn hoofd heb, zeg maar stress, dan ontlaadt dat zich gemiddeld enkele weken later in een waterig, warmerig, wollig weekend. Korte variant is dagje slapen en het is weg, lange variant is hele weekend naar de filistijnen.

Achteraf schrijf ik zo’n dag of weekend af met de stoere tekst:” Ik ken mezelf. Zo doe ik dat. Hoort gewoon een beetje bij mij.”

Bullocks bedenk ik nu. #inzichtvandedag. Als ik mezelf zo goed zou kennen, dan zou ik dit toch wel voor kunnen zijn? Mag toch hopen dat ik ruim voorbij de veertig wel wat heb geleerd, meer dan achteraf de situatie herkennen?

Over minder dan een maand word ik 47. Hoog tijd om mijzelf te leren kennen. Vooraf, niet achteraf.

Dus weet ik wat ik moet doen. Stress niet de kans geven zich op te bouwen, maar elke dag te ontladen. Sport (echt? Ja echt?). Schrijven (he ja! ?). Ademhalen (bewust natuurlijk ?). En meer lachen en genieten (?).

Geen betere tijd om jezelf echt te leren kennen dan de zomer. Hoi.

Know thyself

Chilon van Sparta, Heraclitus, Pythagoras, Socrates, Solon van Athene, Thales van Milete (een goede quote heeft vele vaders)