Klassieke krachttraining

In de sportschool gaat working out gepaard met heftige upbeat muziek.

Tenzij je een yoga klasje doet, worden stevige tonen opgezocht om je in beweging te krijgen en houden. Des te intenser de muziek, des te pittiger het klasje. En, zo zegt men, des te makkelijker gaat het verstand op nul en kom je in een goede sport flow.

Sinds ruim een jaar hangt mijn sportschool abonnement aan de spreekwoordelijke wilgen. En sport ik thuis. Alle benodigdheden aangeschaft, van een veel te zware powerbag van 25 kilo (lees dood gewicht, lees niet te tillen) tot TRX banden (lees Total resistance exercise banden waar je aan hangt en traint met je eigen lichaamsgewicht) tot push up bars (lees steuntjes om je polsen niet te belasten bij het opdrukken). Opvallend heeft alles een Engelse naam. Interessant klinkers. If you want to be happy, be. Versus : Als je gelukkig wilt zijn, wees dat dan. Zoiets.

Vanuit de sportschool had ik het gegeven meegenomen dat er stevige muziek onder mijn work out moest zitten. Anders zou ik maar tot niks komen. Voor de flow. Dus worstelde ik mij afgelopen jaar door een woeste playlist heen. En nam mijn zin om te sporten (toch al eentje in de categorie moetje) steeds meer af.

Vorige week had ik Ludovici Einaudi aanstaan toen ik me richting sportkamer begaf. Mooie piano muziek, soms rustig en verstillend, soms wat meer opzwepend. Maar altijd hoorde ik het verhaal erin. En ik deed mijn kracht oefeningen. De muziek bracht me op andere plekken, deed me weg dwalen. Ik voelde mijn spieren werken en mijn hoofd leeg worden.

Muziek doet iets raars met mensen, er is veel onderzoek naar gedaan. Mocht je ook geen hele fanatieke sporter zijn, experimenteer dan eens met de klanken die uit je oortjes komen en je brein insijpelen. Klassieke krachttraining. Why not?

De muziek zit niet in de noten, maar in de stiltes ertussen.

Wolfgang Amadeus Mozart 1756-1791

Oostenrijkse componist

One thought on “Klassieke krachttraining

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.