Lesje geleerd, nu nog in de praktijk brengen

Normaal gesproken maak ik de balans van het jaar op in de sauna.

Het liefst op oudjaarsdag. In de stilte van een bijna lege sauna overpeins ik wat goed ging en wat beter kon. Ik zweet uit wat ik kwijt moet, en geef mezelf een frisse kickstart onder een ijskoude regendouche.

Ik heb veel geleerd in 2020.

Het heeft geen zin om vooruit te rouwen. Het is geen literfles die je al leeg kunt drinken voordat de rampspoed zich aandient. Zodat je de ellende en het verdriet dan maar vast gehad hebt. Grappig genoeg heeft het wel zin om nog voordat het succes er is, er al rotsvast in te geloven. Het maakt je positiever, standvastiger, en daarmee succesvoller wanneer het erop aankomt. Les nummer 1.

Een crisis haalt goede eigenschappen in mij naar boven. Ik word er besluitvaardiger van, weet mijn rol beter uit te spelen en kapitaliseer op de bewezen toegevoegde waarde van mijn vak. Waar ik voorheen nog wel eens kon bagatelliseren dat communicatie vooral een leuke extra is die je zo effectief mogelijk moet inzetten, waardeer ik door de coronacrisis mijn vak officieel meer. Als communicatieprofessional heb je grote invloed op het effect van het beleid. Het begint bij communiceerbaar beleid maken. En jij zit daarvoor aan tafel. Les nummer 2.

Misschien wel juist door het thuiswerken heb ik gezien hoe belangrijk het is om anderen mee te nemen in je wensen, idee├źn en plannen. Dat klinkt wellicht wat paradoxaal ten opzicht van les 2, maar hoezeer ik ook de professional kan zijn, mijn acties zijn vele male succesvoller als anderen ze ook willen, of liever nog, zelf aandragen. Working through others heet dat in het Engels mooi. Ik heb er nog veel op te leren, het zal me succesvoller en effectiever maken wanneer ik erin slaag anderen mijn agenda te laten drijven. Les nummer 3.

Niet alles laat zich oplossen, niet alles kan gefikst worden, ik kan er niet voor zorgen dat alle problemen in mijn nabije omgeving verdwijnen. Hoezeer ik dat ook zou willen, hoe hard ik daar mijn best ook voor doe, hoe druk ik me er ook over maak. De ander moet het zelf willen. Soms zijn er geen quick fixes. Kosten oplossingen meer tijd dan ik ze gun. Heb ik te laten, te snappen dat we in een marathon zitten en dat een sprintje inzetten niet zinvol is. Les nummer 4.

Op sociale media en whatsapp ging een gedicht van een Protestantse kerkgemeenschap viral. Het gedicht kon zowel van boven naar beneden als andersom gelezen worden en belichtte zo de twee kanten van 2020. Mijn blog is niet achterste voren te lezen, maar mijn lessen uit 2020 transformeren zich wel naar mijn goede voornemens voor 2021. Zo brengt elk jaar wat goeds voort. In 2021 zet ik in op nummer 1, bouw voort op nummer 2, daag ik mijzelf uit met nummer 3 en ga ik ongetwijfeld een paar keer stuk op nummer 4. Ik heb er zin in.

Het wordt een mooi jaar.

Onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen, maar dat we telkens als we struikelen weer opstaan.

Confucius 551-479 voor Christus

Chinees filosoof

One thought on “Lesje geleerd, nu nog in de praktijk brengen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.