Mooi hoor, ambitie

Doe even een gedachte experiment met me.

Stel. Je hebt de ambitie een hotel te openen. Je wil het anders doen dan je collega’s, echt goed doen. Je bent Turks, je kiest voor de Turkse kust. De eerste rij hotels aan het strand staat al, maar net daarachter, met een paadje naar de zee, met de authentieke krekelgeluiden langs de weg, is er nog een perceeltje vrij.

All inclusive is terug van weggeweest, zelfs de chique Westerse hotels gaan het nu aanbieden. Dus dat doe jij ook. Maar niet te grootschalig, en met goed eten, vijf sterren geef je je koks. Bij de eetgelegenheden hang je posters op waarop je de dresscode aangeeft. Geen zwemkleding aan het ontbijt, geen tanktops en korte broeken bij het diner. Geen jengelende kinderen, adults only. Weinig animatie, af en toe wat leuks, maar zeker niet te veel. Een leuk zwembad, maar niet te groot, het moet iets intiems houden. En, heel belangrijk, je gaat voorkomen dat er klassiek zwembad gedrag wordt vertoond. Dus in alle liften hang je waarschuwingen: diegene die met hun hotelhanddoek een zonnebed claimen zonder er te gaan liggen, krijgen een boete van 10 euro en verliezen hun recht op een handdoek. Zo.

Twee jaar later.

Je perceeltje blijkt pal achter een kolossaal hotel te liggen dat zijn afvoersysteem richting jou heeft staan. Het klinkt alsof er een enorme airco continu loeit. Geen krekel die die dat overstemt.

Om dat vijf sterren eten aan te kunnen blijven bieden, moet je ook ochtendfriet serveren. Want anders komen je gasten toch niet. All inclusive is immers niet al te exclusief. Je kledingvoorschriften worden stelselmatig genegeerd, het is ook zo warm.

Adults only heeft zich vertaald in Young Adults mostly. Elk opgeschoten stelletje of vriendenclubje van zestien jaar en ouder heeft je online weten te vinden en boekt massaal jouw hotel. Geen behoefte aan stranduitzicht, maar wel in heel inclusief alles drinken. In jouw zwembad. Met hun zelf meegenomen blue tooth geluidsboxjes dringen ze hun muziek aan elkaar op.

Je animatie team is opgeschaald. De jong volwassenen houden van stevige muziek, op elk uur van de dag. Dus laat je jonge mensen als proppers langs de zonnebedjes lopen om de gasten op te zwepen mee te doen aan de grote dart competitie.

Je zwembad blijkt aan de kleine kant, gelet op alle luchtbedden die je gasten hebben mee gesjouwd in hun koffers. Rond het middaguur is er geen baantje meer te trekken, tenzij je van de slalom en de hordes bent.

Je posters in de lift hangen er nog wel, maar zijn verscheurd. De gasten gebruiken industriele klemmen- waar menig marktkraamhouder jaloers op zou zijn-, en hun eigen meegebrachte badhanddoeken om bij het krieken van de dag hun stoelen te reserveren. Om er pas uren later echt te gaan liggen bakken. Old skool bruin bakken.

En niemand van jouw staf durft op geen enkel punt jouw zorgvuldig bedachte uitgangspunten te handhaven. Want oh wee slechte reviews op internet.

Voor iedereen die dit gedachte experiment met me deed: stel je nu voor dat je zelf gast bent in dit hotel.

#gelukkigzijnwegezond #gelukkigzijnwesamen #gelukkiglachenweveel #gelukkiggeentweeweken

Reizen maakt je eerst sprakeloos en verandert je daarna in een verhalenverteller

Ibn Battuta 1304-1377

Ontdekkingsreiziger

2 thoughts on “Mooi hoor, ambitie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.