verwonder

Nooit gedacht: de kracht van Houdoe

Tot vijf maanden geleden had ik het woord nog nooit gebruikt.

Een paar weken geleden schoof ik aan bij de radio show ‘Graat en De Laat’. Een begrip in Brabant. Een begrip op Omroep Brabant. Twee uur lang praten Christel en Jordy met elkaar. Maar vooral met Brabanders. Die massaal inbellen om hun verhaal te doen. Christel is moeder Brabant. Ze stelt iedereen op het gemak, voedt de conversatie met een mupke en vrouwke, met wat gossie en guttie en de onroerendste verhalen rollen er uit. Categorie je geeft een vinger… maar Christel is de baas. Als ze vindt dat het lang genoeg heeft geduurd, als het verhaal klaar is, neemt ze resoluut afscheid. Nou vrouwke, houdoe! En- de macht van de radio vrouw en – man, drukt de beller weg. 

Na vijf maanden in een nieuwe baan, kom ik ondertussen boven water. Hiep hoi onderdompeling. Een nieuwe functie, op een ander niveau, in een nieuwe sector- drie maal is scheepsrecht. Als een gek leren, en tegelijkertijd ook gewoon zijn, doen, handelen. En om het net dat beetje extra onderdompeling te geven, zat mijn interne criticus de afgelopen maanden achter het stuur.

Het is een goede bekende. Die criticus. Hoezeer ik ervan overtuigd ben dat iedereen de plicht en het recht heeft om fouten te maken, om te falen en te ontdekken, zo weinig vindt de interne criticus dat het mijzelf gegund is. En zij laat niet na mij onversneden kritiek te geven. Natuurlijk, de criticus heeft mij veel gebracht. Streven naar meer, niet opgeven, beter worden. Zo is ze stevig in het zadel komen zitten, ze kon steeds laten zien dat ze van waarde was. Maar ondertussen zat ze er te stevig. Want als je alles wat je doet in twijfel trekt, als je van alles onzeker wordt, dan gebeurt uiteindelijk dat wat de criticus je toeschreeuwt: je kunt het niet. 

Het was tijd om houdoe te zeggen. Net zo parmantig als Christel de Laat dat doet tegen haar luisteraars. Als het te lang door draaft, als het niks meer toevoegt, dan is een stevig ‘houdoe vrouwke’ voldoende. 

Ik heb mijn interne criticus uitgezwaaid. Dat ging niet vanzelf, maar het is me gelukt. Nu zit ik zelf weer achter het stuur. Genietend van de prachtige functie bij Omroep Brabant. Ik stippel de route uit, neem eens een verkeerde afslag, maar weet dat ik op de goede weg ben.

En als ik dan toch aan het uitzwaaien ben, dan zwaai ik ook deze blog uit. Houdoe hannekeschrijft. Het was een heerlijk medium om mezelf in kwijt te kunnen, om te delen waar de wereld me verwondert. Ik heb ervan genoten. Maar het is klaar, op. Dus, vooruit, op z’n Brabants: Houdoe en bedankt!

Houdoe is geen groente

Loesje

3 gedachten over “Nooit gedacht: de kracht van Houdoe

  1. Houdoe, Hanneke. Je zit nu op een mooie plek. Geniet ervan en met al die mooie mensen om je heen, weet ik dat je er een succes van maakt. Een stevige job, maar je zit goed in dat zadel. ….. blijf ook je verwonderinkjes houden. Dat ben jij ook. Veel succes en nogmaals HOUDOe!

  2. Houdoe en bedankt voor het delen van al je verwonderingen, gedachten en gevoelens! Altijd met veel plezier gelezen. Geen enkele twijfel dat jij perfect op je plek zit, dus mooi dat jij dat nu ook (steeds meer) gaat voelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.