Over blootgeven gesproken

Het blijft toch wat ongemakkelijk. Ontspannen kletsen met iemand terwijl je half naakt voor haar ligt.

Bij de dokter is de kwaal waarvoor je kwam een gemakkelijk gespreksonderwerp. Maar waar spreek je over met een meisje dat flitslichten over je lichaam stuurt met als doel ontharing? Ik ben van nature al niet zo’n koetjes kalver, maar in mijn hemdje en sokken, zit ik maximaal om tekst verlegen.

Ze zit onder de tatoeages. Ik vraag haar of tatoeëren vergelijkbaar pijnlijk is. Hopelijk antwoordt ze met meer dan ja of nee. En hebben we een gesprek.

“Nee.” Ik wacht nog even. Ze verplaatst de lichtflits en voegt toe: “tatoeëren voelt als krassen, op sommige plekken is het wel erg pijnlijk, daar waar het velletje dun is.” Brrr…

Ze is bezig haar hele lichaam te bedekken. Alles in zwart tinten met een bepaalde schaduw techniek. Er is een masterplan, maar, bekent ze, inmiddels heeft ze tatoeages die ze nu nooit meer zou zetten. Neem de knalroze Hello Kitty op haar heup. Haar allereerste tattoo. Ook die hoort bij haar, want dat vond ze mooi toen ze zestien was. Zo verbeeldt haar lichaam de reis van haar leven.

Haar omgeving kijkt niet zo spiritueel en holistisch naar al die ‘plaatjes’. Al twee keer is ze in een winkel aangehouden op vermoeden van diefstal. Puur op haar uiterlijk. “Ik zal nooit iets stelen”, zegt ze in keurig ABN. En ook haar eigen moeder kan de keuze van haar dochter om het lichaam permanent te betekenen niet waarderen. Een prachtige bos lelies siert de arm van het meisje. Voor altijd draagt ze haar moeder dicht bij zich, maar die mooie intentie wordt niet erkend. Moeder had liever gezien dat dochterlief haar af en toe een echte bos bloemen geeft.

Ik vraag me af wie zich vandaag meer heeft blootgegeven. Zij of ik. Verlicht stap ik in mijn kleren. Met voortaan een andere blik op tatoeages.

My body is my journal, and my tattoos are my story

Johnny Depp

Amerikaanse acteur 1963 –

2 thoughts on “Over blootgeven gesproken

  1. Beste Hannekeschrijft, ik lees met regelmaat bij de opstart van de dag jouw schrijfsels die eigenlijk altijd een glimlach op mijn gezicht toveren, maar daar is deze reactie niet voor, ik ben erg geíntrigeerd door de foto, benieuwd welke expositie dit was, hartelijke groet, Richard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.