Pardon. Het sneeuwt.

Heel Nederland is er klaar voor. Staat op scherp. Weet dat het zo’n dag is waarop het zomaar mis kan gaan.

En nee, dan heb ik het niet over het kinderpardon debat dat vandaag in de Tweede Kamer plaatsvindt. De coalitie heeft gisteravond de geledingen gesloten. Fort Rutte III is weer intact. En maar goed ook, verkiezingen kunnen we helemaal niet aan.

Want we zijn druk met het weer. Het weer van vandaag. Waar de NS vorige week nog beschimpt werd om zijn “er rijden minder treinen” waarschuwing, hoor je vandaag er niemand over. Want 3 centimeter sneeuw is serieus business in ons land. Dan verstrooien we bakken zout, zetten we alle hens aan dek, en presteren toch nog 2300 kilometer aan files te vormen.

Op sneeuwvrije dagen praten we veel over flexibel werken, thuiswerken, werk priv├ę balans, nieuwe technologie├źn die andere vormen van samenwerken mogelijk maken.

Op sneeuwvrije dagen praten we veel over klimaat akkoorden, over wat we als consument kunnen en moeten doen om de wereld leefbaar te houden, ook voor de kinderen na ons, om de extremere weersomstandigheden aan te kunnen, om de uitstoot te verminderen.

Maar op de dagen dat 1-3 centimeter sneeuw wordt voorspeld, gaan al die mooie teksten integraal overboord. We gaan massaal buitenshuis werken. En massaal met de auto. Want langer wachten op een trein met deze temperaturen, dank je de Koekkoek. En wie weet kan de NS ook de beperkte dienstregeling niet aan? Nee, geen risico, lekker warm je eigen auto in.

Wie legt er een wedje? Wordt het record van vorige week gebroken?

Honderden kinderen krijgen pardon en mogen in Nederland blijven. Moeten we in Nederland er wel voor gaan zorgen dat we een mooi beloofd land blijven.Klimaat: het weer in een vreemd land.

Colin Bowles

Britse auteur 1953-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.