Prachtige luchten, groen en paars

We keken de miniserie Chernobyl.

Op verzoek van de achttienjarigen die, opgegroeid in het vreemdewezens game tijdperk- de aankondigingsprent intrigerend vonden. Niet wetende dat het geen vreemd wezen is wat daar staat, maar een echt mens in een slecht beschermend pak.

In april 1986 ontploft een kernreactor in Tsjernobyl. De omwonenden staat verguld naar de mooie lucht te kijken die groen en paars kleurt. Brandweermannen gaan niets vermoedend op pad om het vuur te doven.

De serie laat veel zien.

De onwetendheid hoe om te gaan met de ontploffing. Echt, aanvankelijk deden ze maar wat. Hadden geen idee van wat er was vrijgekomen aan straling.

De Sovjet manier om daar mee om te gaan. Naar de Westerse wereld doofpot en mooi weer. In het eigen land bikkelhard: mensen werden de reactor ingestuurd wetende dat ze een week later dood zouden zijn. Mijnwerkers werden opgetrommeld om van onder uit erbij te kunnen. Onbeschermd.

De bescherming van burgers in het westen. In Hamburg wordt mensen geadviseerd binnen te blijven, in het dorpje naast Tsjernobyl spelen kinderen vrolijk op staat.

De serie laat vooral zien hoe we eigenlijk allemaal nauwelijks doorhadden wat daar gebeurde. Met de kennis van nu was ik misschien in 1993 niet naar Moskou gegaan om daar te studeren. Toentertijd heeft Tsjernobyl het besluit om te gaan totaal niet beïnvloed. Als ik er al aan gedacht zou hebben dan zou mijn naïeve gedachte zijn dat het ver weg was en al 7 jaar geleden. En volgens de Russen waren er maar 31 slachtoffers te betreuren.

100.000 lijkt realistischer. En er is nog steeds verhoogde straling.

We leven in een tijd van fake nieuws. Politiek is lang niet altijd betrouwbaar in de berichtgeving. Trollen die onze opinies proberen te beïnvloeden, we moeten debatten fact checken om te weten waar we naar luisteren.

Kijkend naar Chernobyl vrees ik dat we niet veel slimmer zijn geworden in 30 jaar. Natuurlijk, de ramp zou minder lang onontdekt blijven, sociale media zouden meteen praten over stralingseffecten. Mensen zouden filmpjes delen. Maar of we dan anders zouden handelen? Of er open en eerlijk gesproken zou worden over de consequenties? Of we zouden geloven wat we zien? Ik vraag het me af. De wereld is te groot en te complex om helemaal te omvatten. Wij worstelen vandaag met veertig graden, en dat vinden we al heftig genoeg. Even geen energie voor wereldproblemen, ver van het bed.

Mocht je tijdens deze hittegolf binnen iets willen doen, #kijktip Chernobyl. Heb je tijdens je vakantie iets om over te praten ?

I am now almost certain that we need more radiation for better health

John Cameron- wetenschapper

?

3 thoughts on “Prachtige luchten, groen en paars

 1. In 1986 werkte ik als secretaresse bij TNO, bij het Radiobiologisch Instituut. Toen Tsjernobyl ontplofte, stonden daar de telefoons roodgloeiend. Ook de mijne, want ik werkte voor een aantal bekende experts op het gebied van straling. Er werd koortsachtig overlegd met vele partijen over de gevolgen van de ramp en dat ging in die tijd dus allemaal alleen maar per telefoon.
  Ik kreeg zoveel vragen van de pers, en gewone burgers, dat ik zei dat we daar eigenlijk meer informatie over moesten kunnen geven. Toen besloot men hierover een handig boekje te schrijven. Het was een paar weken later Pinksterweekend en dat boekje is er dus in dát weekend gekomen. De auteurs schreven (in die tijd nog gewoon met de hand) en ik typte. Gelukkig had ik al wel een tekstverwerker (een IBM Visietekst) voor de wijzigingen ;-).
  Na het weekend ging het boekje razendsnel naar de drukker en kwam het net zo snel op de markt.
  Het boekje, althans de pdf, is te vinden als je googled op ‘straling en radioactiviteit’. Of zoek op ISBN: ISBN 90 330 1502 I
  Over de tv-serie zelf zijn al een aantal recensies geschreven waarvan deze wel heel goed laat zien wat wél en wat níet (helemaal) waar is aan de serie: https://www.vpro.nl/cinema/lees/artikelen/specials/series/2019/Chernobyl–indrukwekkende-HBO-serie-over-de-prijs-van-leugens.html
  Het geheel maakte indruk op me, omdat toen ook zichtbaar werd dat wetenschappers, of het nu bij TNO is of ergens anders, niet alleen maar opgesloten in een lab zitten te experimenteren 😉 maar dat ze ook echt in de wereld staan. Nu is dat gelukkig wel anders, getuige de vele berichten die ik dagelijks in mijn mailbox vind waar de TU/e in wordt genoemd.

 2. Enkele maanden waren er in de tv serie ” Waes reist” ook 2 afleveringen over Oekraïne. In de 2e aflevering gingen ze ook richting Chernobyl. Ook die aflevering was erg indrukwekkend, dus misschien ook goed voor achttienjarigen en hun ouders om terug te kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.