Stairway to heaven

Sinds begin dit jaar werk ik op de elfde verdieping van een elf verdiepingen hoog gebouw.

En ja, zo prachtig dat uitzicht: zie foto. En nee, nu geen bespiegeling op het flexconcept. Het is de trap die me fascineert.

Elke dag loop ik ten minste een keer naar boven. En met mij verschillende collega’s, sommigen nog in opbouw. Ze lopen tot vijf en nemen dan de lift. Chapeau. Geen effectiever programma voor duurzame inzetbaarheid van je medewerkers dan het stimuleren van traplopen.

In het gebouw waar ik werk, studeren ook studenten. Waar ik nog moeite heb om omhoog te komen- mijn hakken te hoog, mijn tas te zwaar, mijn jas te warm- passen studenten heel natuurlijk op de trap. Met hun gympen, rugzak op de rug, jackie aan, ventilerende spijkerbroek door al die onbegrijpelijke, maar oh zo hippe, gaten erin. Ze stuiven me voorbij. Maar ze staan ook veel stil. En daar is de magie van de trap.

De trap is bron van onverwacht contact. In een tijd waarin studenten voor liefde swipen, voor seks appen en voor een gedeeld leven instagrammen, is er opeens verrassende menselijke interactie. Boem, bots, op de trap. Ze blozen, ze stotteren, ze hi-en, ze giechelen, ze raken elkaar aan. Ze aarzelen, ze vertellen, ze nemen afscheid, ze kijken nog eens om. Naar boven waar hij omhoog klom. Naar beneden waar zij in het stalen trappenhuis verdwijnt.

Ik blijf staan. Tussen hun werelden in. En hoor hoe de smartphone het contact weer over neemt. Een pingeltje klinkt ergens beneden, een bliebje ergens hoog. Ze zetten hun zojuist gebotste contact in hun digitale wereld voort. En hopen beiden dat ze morgen weer, zo ergens rond de vijfde verdieping, elkaar toevallig wederzien.

Want dat botsen, blozen en broeien, dat voelt best lekker. Ook voor generatie swipe.Naast liefde op het eerste zicht is er ook liefde op eerste aanraking

Vladimir Nabokov

Russisch-Amerikaanse schrijver 1899-1977

One thought on “Stairway to heaven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.