Succesvol overleven met een Fatboy kussen, zonder cowboyhoed

De voorbereiding van een online netwerkbijeenkomst zette me aan het denken.

De opdracht was helder: Verbeeld wat deze tijd voor jou symboliseert en vertel wat het met je doet, wat het je oplevert, wat het je leert.

Ik geloof in de survival of the most adaptive. En in deze tijd is dat tevens the fittest. Dus ik overleef door fysiek en mentaal fit te blijven. Mijn Fatboy kussen dat vanaf dag 1 van het thuiswerken als scherm-ophoger werkt, stelt me in staat om staand te werken. Zonder dat kussen was ik al lang slachtoffer van RSI geweest. Het is mijn fysieke redding. Op mentaal gebied is het devies ‘ONTSPAN!’ in hoofdletters en gebiedende wijs enkelvoud. Was het maar zo eenvoudig. Want pas na maanden pruttelen in een vacuĆ¼m, lukt het me eindelijk weer. Schrijven. Sporten. Lezen. Ommetjes lopen. En belangrijk, de lijntjes met dierbaren open houden.

Ondertussen leer ik veel. Over mezelf, de wereld.

Werkgerelateerd is leiderschap in deze tijd wel even schakelen. Leiderschap in de digitale wereld. Bovenal ontdek ik dat mijn natuurlijke kracht in leidinggeven, inspireren, behoorlijk wat aanpassing vraagt in de wereld van het beeldbellen. Immers even prikkelen, even verwonderen, in twee regels je visie en passant schetsen, management by walking around, het zit er allemaal niet in. Dus heb ik mezelf moeten heruitvinden, door in de marges van een call even een zaadje te planten, via chatkanalen balletjes op te werpen. Leiderschap in de digitale wereld is dubbel hard werken.

Ik ontving het leiderschap boek van een onderwijs instelling waar ik de Commissarissencyclus doe. Het brengt me nieuwe inzichten, kost me meer kruim dan ik dacht en toont me hoe moeilijk verandering is in grote instellingen. Het grootste deel van het programma is lineair (docent vertelt, student luistert). En fysiek. Toen ik aangaf het online te willen volgen, werd Office Teams aan geknald, en kon ik virtueel vanuit de achterkant van de zaal naar een powerpoint turen. Lettertype vergrootglas. De tweede module kreeg ik de presentaties van te voren toe gemaild. Lerend vermogen ;).

Het leert me dat de grote systemen in deze wereld tankers zijn, die zelfs door een zo ontwrichtend virus niet gemakkelijk keren. Hoe hoopvol we de eerste maanden ook waren dat straks alles anders wordt. Ik vrees dat eenmaal gevaccineerd, we binnen no time terug bij af zijn. Gewoon weer naar kantoor, de file, het vliegtuig in. Omdat we gewoontedieren zijn, omdat we FOMO* hebben.

Persoonlijk leer ik dat ik wel vaar bij minder prikkels. Het doet me goed, tussen vergaderingen door tijd voor dat wasje, vers brood halen en gewoon even uit het raam staren. Ik geniet ervan de dag te starten met een ochtendwandeling met mijn geliefde, de stille stad geeft energie om de drukke dag door te komen. Hoe hard ik ook roep dat we dat postcorona gaan volhouden, op dagen dat ik naar de campus zal gaan, zoek en vervang ik wandelen voor file. Daarom: #postcorona werk ik zeker 2 dagen per week thuis. Dat gevoelig zijn voor prikkels heeft offline zeker ook positieve kanten. Ik voel normaal de stemming in de vergaderzaal, mijn empathie helpt me de ander te begrijpen. Maar online is alles destilleren uit een laptopscherm krankzinnig vermoeiend.

Postcorona ga ik weer meer genieten van kleding. Hoewel ik elke dag doe alsof ik full out naar mijn werk ga, voelt een outfit zonder schoenen toch als een cowboy zonder hoed. De finishing touch die de overtuiging brengt ontbreekt. Thuis sta ik schoenloos achter mijn fatboy bureau en draag wandelwol tussen mijn tenen, om mijn eeuwig koude voeten te warmen. Fascinerend spul. En last but zeker not least: Ooit komt de humor in het werk hopelijk ook weer wat terug. We lachen te weinig achter het scherm, en lachen is gezond. Better moments make the world smile.

Survival of the most adaptive. De wereld overleeft alleen als we ons aanpassen. Ze probeert ons iets te vertellen. Ik hoop oprecht dat we luisteren.

We are driven by five genetic needs: survival, love and belonging, power, freedom and fun.

William Glasser, 1925-2013

Amerikaans psychiater

*FOMO: Fear Of Missing Out

3 thoughts on “Succesvol overleven met een Fatboy kussen, zonder cowboyhoed

  1. Stilte went net zo als alleen zijn maar je moet er wel leren mee om te gaan. Mijn vrouw is al 14 jaar geleden overleden maar wenne ……nooit met omgaan kan ik nu wel. Gr Ad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.