Superheld

Wat wil je later worden? Kinderen halen tegenwoordig vaak hun schouders op, de piloot en brandweerman van vroeger zijn niet meer automatisch in beeld. Veel volwassenen zijn vergeten wat ze ooit geantwoord hebben. Toch is het relevant, ook voor nu. Om je talent te ontdekken, om erachter te komen wat je eigenlijk echt wilt in het leven. Behalve schrijver worden, een eigen blad maken en meer volstrekt onhaalbare dromen, vond ik kinderpsycholoog potentieel interessant. Waarschijnlijk deed toen ook al opgeld wat bij studenten gewoon is: zij die psychologie gaan studeren, zijn in de eerste plaats in hun eigen psyche geïnteresseerd. Maar dat terzijde.

Ik word later een superheld. Zo zei een kind laatst. Niet gewoon een held, een superheld. Das pas helder.
De aura die rond helden en superhelden hangt is er vooral een van faam. Wie kent Superman en Spiderman nou niet? Wie heeft nog nooit gehoord van Griekse helden als Achilles? In onze tijd waar het internet de wereld aan onze voeten legt, kennen we meer woorden dan waar we de betekenis van kunnen duiden. Zo ook het heldendom.
Want je bent alleen een held , en mag alleen voor held doorgaan, als je bereid bent tot zelfopoffering. Oef.  Dat zijn we toch echt vergeten. En laat dat nou zijn waar het echt om draait.
Kijk naar de held van Henk en Ingrid. Hij durfde alles te zeggen. In de Tweede Kamer, op Twitter en tegen elke journalist die het maar wilde horen. Onze Dikke van Dalen werd dikker en dikker door de woorden die hij introduceerde. Kopvoddentaks, bedrijfspoedel, Koerden-mepper. Heldhaftig schreeuwde hij in het rond. En in troebele tijden is de behoefte aan helden groot. Niet voor niets somt Wikipedia in het rijtje ‘helden van… ‘ alleen maar trubbelige landen als de Sovjet-Unie, Roemenië, Cuba, Bulgarije, Wit Rusland, Oekraïne en Korea op. Landen waar domweg gelukkig in de Dapperstraat niet echt een optie is.
Maar toen onze held zijn heldendom moest bewijzen, de moed en bereidheid tot zelfopoffering voor de grotere zaak moest tonen, toen ging het mis. Hij trok de stekker uit het Catshuis en liet Nederland ontgoocheld achter. Zijn achilleshiel heette verantwoordelijkheid nemen. Er zijn voor de grotere zaak.
Hoezo held? Antiheld is het officiële antoniem, maar in dit soort gevallen komen minder flatterende woorden op. Hou je duim en wijsvinger gestrekt voor je voorhoofd en we weten allemaal wat je bedoelt.
Zouden de helden van nu, vroeger ook al held hebben willen worden? De vraag is misschien niet eens relevant. Zonder het bewust te willen worden, zijn echte helden altijd helden geweest. Want heldengedrag zit in je genen. Moedig zijn, er voor de ander zijn, vanuit een zwakke positie toch blijven strijden voor het goede. Het zijn eigenschappen die juist in moeilijke tijden het kaf van het koren scheiden. Zij die durven te blijven staan, met gevaar voor eigen leven. Dank zij hen vieren wij 5 mei 67 jaar vrijheid.
Van ganser harte hoop ik dat het kind zijn droom waar maakt. En een superheld wordt. Want echte helden, onbekende helden, helden die hun woord houden, helden van alle dag, dat zijn de super helden waar we er niet genoeg van kunnen hebben!

One thought on “Superheld

  1. Mwaa,,,

    Ik snap niet waar de link legt tussen een kind wat superheld wil worden en Wilders. Op zich is een held sowieso moeilijk definieerbaar omdat hij slechts voor één aanhang held kan zijn. Ajaxieden hebben andere helden als Feyenoorders. Wilders zou de verantwoording niet nemen. Nou hij is ook slechts een deel van het geheel maar hij staat in ieder geval achter zijn plan.
    Ik meen dat helden overigens ook altijd een moeilijke fase hebben, zelfs met hun aanhang. Batman, superman en spiderman worden ook verguist maar dat terzijde.
    Dat jij een andere mening hebt als Wilders is duidelijk, maar dat je dan een kronkel maakt om daarover te schrijven is niet nodig. Noem je verhaal dan geen superheld om er een draai aan te kunnen geven om Wilders Antiheld te kunnen noemen.

    Henk, van Ingrid…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.