Vandaag- Werpt de taalpurist de eerste klinker

taal

Grappig om het juist op Harper’s Bazaar het lezen. Niet direct een medium dat ik associeer met aandacht voor taal. Net zoals ik gevangenen niet direct associeer met een breed vocabulaire. In beide gevallen zit ik er met mijn beperkte geest vet/dik naast.

Want op tv verrast een gevangene mij met de opmerking dat hij elke dag 5 nieuwe woorden leert. Bij navraag blijkt hij niet verder dan drie gekomen te zijn die dag. Omdat hij het derde woord maar niet uitgesproken kreeg, en toen was de tijd op. Opnieuw een misvatting mijnerzijds. Ik dacht dat time is all you got in prison.. Overigens waren de drie nieuwe woorden ook wel echt nieuwe woorden. Denk aan Bankivahoen. Tuurlijk. Een vogel. Hoender. Bisbilles. Gekibbel over niets. Tuurlijk. Kissebissen. Prolegomena. Inleidende opmerkingen. Tuurlijk. Pro.

En in Harper’s Bazaar lees ik hoe vier apert foute woorden voor de taalpuristen onder ons nu officieel groenboekje fahig zijn.

We doen even een testje. Van welke school ben jij?

Eet jij een frikandel of frikadel?

Doe jij aan printen of uitprinten?

Wil je liever iets overdoen of opnieuw doen?

Voor welke mond kies je: mond-op-mond of mond-tot-mond?

Je snapt het, alle acht de woorden en uitdrukkingen zijn nu officieel oké.

Bij voorkeur nieuws dat ik niet print, een beslissing van het groeneboekjesclubje die ze wat mij betreft opnieuw mogen doen, ik vreet 10 frikadellen op voordat ik dit nieuws van mond tot mond verder breng.

En jij?

One thought on “Vandaag- Werpt de taalpurist de eerste klinker

  1. Als ik het zou mogen overdoen, dan kies ik zeker voor printen of afdrukken, ik houd niet van frikandellen, dus al helemaal niet van frikadellen en lijkt mij mond-op-mond beademing toch effectiever dan mond-tot-mond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.