Teigetje

Ik kan de rode kriebeltjes onder woorden wel waarderen. Spelling is belangrijk en wanneer je dat in groep 7 onvoldoende leert van je juf, is het goed dat Meester Microsoft je op je tekortkomingen wijst. Natuurlijk heb ik ook wel eens ruzie met de spellingcheck. Vind ik dat een verbindingsstreepje mooier oogt dan alles maar aan elkaar te plakken. De leesbaarheid wil ook wel wat.

Een keer per jaar moet het toch stress geven in de klas van Meester Microsoft. Wanneer wij als Nederland vaststellen welke nieuwe woorden de Dikke van Dale gaan halen, mag de spelchecker niet achterblijven.
Dit jaar scoren de kriebeltjes hoog in de woord van het jaar verkiezing. Bejaardenchip, casinopensioen, caviapolitie, dominorevolutie, EHEC-bacterie, fraudeprof, occupyer, schuldenunie, tijgermoeder, tuigdorp. Tien toppers van 2011. Alleen occupyer (nota bene geen Nederlands) scoorde voor mij dubbel op bekend (als woord en de betekenis). EHEC heb ik van gehoord maar verder dan eng kom ik niet, en de overige woorden waren mij volstrekt onbekend. Waar was ik afgelopen jaar?
In de subcategorieën ken ik gelukkig meer woorden. Mijn bekendheid met Planking- het als een plank liggen op de meest ondenkbare plekken- doet me jong voelen, door te weten wat wordfeuden is (daarover volgende keer meer) doe ik aan sport/amusement, en maar liefst twee scores in de categorie politiek: bedrijfspoedel en polentaks. De woorden in de categorieën economie en lifestyle doen geen enkele bel rinkelen. Ik moet echt meer kranten en blaadjes lezen…
Ik zoek de tijgermoeders op. Ze klinken eng en streng, in tegenstelling tot de munttheemoeders die in juni dankzij een artikel in Opzijin zwang waren. Munttheemoeder klinkt als het koekje bij de thee wanneer je als kind om vier uur thuis komt. Tijgermoeder voelt als de klauw in je kladden wanneer je je huiswerk niet maakt.
Maar de overgedrevenheid van de tijgermoeder om haar kind verder te brengen in de vaart der volkeren, is lovenswaardiger dan de munttheemoeder die haar kind onder brengt bij een ander en op kosten van haar man werkt aan haar eigen, vaak spirituele of anderszins zweverige ontwikkeling. Om zelf verder te komen in die vaart. Het verschil tussen produceren en consumeren, leerde een (misschien inmiddels fraude)prof mij ooit. Volwassenen die zelf nog veel behoefte hebben aan erkenning zijn aan het consumeren, terwijl van hen verwacht wordt dat ze erkenning produceren om zo kinderen, medewerkers etc. naar een hoger plan te brengen.
Mag je ook suggesties doen voor gewijzigde woorden van het jaar? Die beter zeggen wat ze zijn? IJstheemoeder klinkt al een stuk killer. En uit de top tien stem ik dan voor Teigetje-moeder (met kriebeltje en verbindingsstreepje).


Overigens nodig ik iedereen uit om in zijn reactie onderstaande woorden te gebruiken. Kijk voor de betekenis op http://woordvanhetjaar.vandale.nl :

Bingelen, geldpuree, lokprofiel, soggen, plaswinkel, poldervakantie, socialiteren, vleeshufter, wellnesssafari, lustbaby, mediatoerisme, snikkelgoal, straatbijbel, big bazooka, buffetbelasting, crisispapier, pensioenopstand, vitaliteitssparen, dertigledendebat, hableheffing, indignados…

One thought on “Teigetje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.