Vandaag- München

Onderweg naar het diner passeer ik een omgebouwde bus. Midden op een groenstrook, midden in München. Tafeltjes en klapstoeltjes erom heen en daar staat je foodtruck razend populair te zijn. Een doordeweeksedinsdag en het is er afgeladen vol.

De etalages van flagship stores branden, deuren zijn nog open. Mooie merken lonken naar passeerders die zich van werk naar huis begeven. Of elders. Klassieke gebouwen met torentjes en tierlantijnen worden afgewisseld met modern design. En het kan dat de temperatuur een handje helpt, maar de sfeer is easy en ontspannen.

We dineren in het literaturhaus van Oskar Maria Graf. Duitse schrijver. Rebel. Wereldburger. Een machtig mooi oud pand met grote open pui. We zitten buiten aan een hippe houten lange tafel op houten banken die heerlijk niet lekker zitten zoals alleen hippe banken heerlijk niet lekker kunnen zitten. We drinken Hugo. Op z’n Duits klinkt dat als hoogle. Prosecco met vlierbloesemsiroop en een munt takje. Het gaat gin tonic van zijn troon stoten, dat weet ik zeker.

Een hippe mondaine stad.

Op de placemat voor mij staat gedrukt: Wer schweigt, ist Mitglied. Wie zwijgt, is medeplichtig.

München. De stad waar de NSDAP van Hitler startte en groot werd. De plek waar in 1938 de Conferentie van München plaatsvond, waarmee het landje pik begon. De stad waar de olympische spelen in 1972 eindigde in een bloedbad met de moord op de Israëlische ploeg door Palestijnse terreur.

Ik gun elke stad zijn hipheid. Maar ik hoop vooral dat de mensheid blijft eten bij plekken als Oskar Maria Graf. En nooit meer zwijgt.

One thought on “Vandaag- München

  1. Bevoorrecht dit mee te beleven en via jouw woorden zo te herinneren. Poe hee. Wat knap. Zo zou ik het nooit kunnen beschrijven maar zo was het!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.