Vandaag- Check the facts

Ze zeggen wel eens dat fictie voortkomt uit alles wat er in je eigen archief zit, je hoofd, je herinneringen, gecombineerd met een flinke dosis fantasie.

Zo creëer je een wereld naar je eigen hand. Een wereld waarin de karakters doen wat jij wil, passend bij het door jou als schrijver gekozen scenario.

En hoewel ik in mijn blogjes ook werelden creeer, is het natuurlijk geen fictie. Vaak betoog of vind ik iets en daar kun je niet een hele wereld bij verzinnen.

Steeds vaker, mede dankzij, of liever gezegd, door Trump, moet de luisteraar of lezer aan fact checking doen. Klopt die uitspraak wel?

Gisteren was het mijn beurt. Want hoewel alles wat ik schreef over arts en patiënt waar is: de behoefte aan beter contact, meer begrip als je eerst een animatie krijgt en dan pas een gesprek, minder angst voor behandeling, is er één ding niet waar. De analogie die ik zocht en

dacht gevonden te hebben met de iconische zin van René Zellweger. “You had me at hello” zei ze. En niet, zoals ik had gefantaseerd: ‘repeat everything after hello’. Mijn lezers attendeerden me er fijntjes op. En terecht.

Aanpassen lukte me niet meteen, want daarmee stortte mijn hele blog in. Pas vannacht bedacht ik hoe “you had me at Hello”, mooi had gecontrasteerd met de patient die kon zeggen “you lost me at Cancer”.

Het was me het blogweekje wel. Met de techniek die me dinsdag en woensdag in de steek liet en de feiten die ik zelf verliet.

Maandag gewoon weer. Fijnweekend. ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.