Vandaag- Communicatie, een vak apart

Picture this. De afdeling communicatie van de Verkeersinformatiedienst (VID). Donderdagmiddag. Een pittige file voorzien, want het regen. En flink ook.

Ze hebben het er dezelfde middag nog over gehad. Het zou mooi zijn als ze met een enkel simpel woord de files konden duiden. De communicatie adviseur riep enthousiast daar binnenkort wel een workshop voor te organiseren, met leuke werkvormen. 

De woordvoerder moet aan de bak, het is hommeles in het land. De files buitelen over elkaar heen, ongeluk stapelt op ongeluk. De communicatie adviseur gaat naar huis. Die kent geen piket dienst.

Het is de klassieke tegenstelling tussen de communicatieadviseur die in de ogen van de woordvoerder neuzelt over lange termijn gedragsverandering door kernboodschappen en nudging. Nudg-wat? “80% van de bezoekers laten niet elke dag hun handdoeken verwisselen”- wat jou aanzet om ook 2 dagen dezelfde hotelhanddoek te gebruiken.
Versus de woordvoerder die volgens de communicatieadviseur zo’n korte termijn blik heeft dat hij/zij niet verder kan kijken dan de eerstvolgende tweet.

Ergens heeft de woordvoerder een A4tje liggen. Ooit gekregen van de communicatie adviseur met het verzoek het ook consequent te gebruiken in persvoorlichting. Kernboodschap: ‘We nemen maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten door bijvoorbeeld gebruik te maken van de matrixborden boven de snelwegen. Maar de Nederlandse burger kan ook veel zelf doen. Door het houden van meer afstand, waarbij u minimaal de twee seconde regel kunt hanteren. Door voorzichtiger te rijden. Zo gebeuren er minder ongelukken in het verkeer en neemt de veiligheid op de Nederlandse snelwegen toe.”

De woordvoerder moet nu, nu, nu antwoord geven op de vraag hoe het toch kan dat er zo veel file staat in Nederland. Powned, RTL, SBS6, BNR, de telefoon staat roodgloeiend. En dan gebeurt het. Niks workshop. Het woord glipt eruit en is briljant: Regenspits. En de prachtige positieve kernboodschap vol goede bedoelingen aan het adres van de burger, wordt in het moment verhaspeld met averechts effect: “Iedereen rijdt heel voorzichtig en houdt meer afstand dan normaal. Tel daar een of twee ongelukken op onhandige plekken bij op en je hebt urenlang problemen.”

Je hoort hem de heel en urenlang rekken. HeeeelUuurenlang. Om daarmee de journalist te bewerken, begrip bij hem te kweken, laten zien dat je echt wel snapt hoe vervelend het is. Want dat is het vak van de woordvoerder. De journalistiek zo bespelen dat het slechte nieuws beperkt blijft, of niet aan jouw organisatie of bedrijf kleeft. Pech voor de communicatieadviseur. De boodschap die blijft hangen is dat  voorzichtig rijden en veel afstand houden leidt tot lange files.

Hatsa. Dat wordt gezellig vandaag in the war room van de VID. Mooi vak hoor. Communicatie.

#gelukkig # bijnaweekend

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.