Vandaag- Communicatiespeak

Natuurlijk doet elke beroepsgroep het. Als ze “onder elkaar” zijn stevig in jargon babbelen.  Een beetje professional weet dat wanneer er buitenstaanders bij zijn, je ietsje meer tekst en uitleg moet geven.

Ik was gewaarschuwd. Door mezelf.

Anderhalve week geleden mocht ik op een congres een van de workshops over communicatie begeleiden. Of liever gezegd, ik werd geïnterviewd, bevraagd en besnuffeld door 40 communicatie professionals.

Van alle beroepsgroepen zijn communicado’s verschrikkelijk waar het praten in ons kent ons taal betreft. Juist de groep die het zou moeten weten, die propageert in alle toonaarden (met ook daarvoor weer een heel eigen jargon, van ‘Jip en Janneke’- later vervangen door het modernere ‘Henk en Ingrid’, tot mavo 3- idem, vervangen door vmbo 3, tot c2 niveau) dat er niets gaat boven eenvoudig taalgebruik, die maakt het in zo’n workshop, op zo’n communicatie congres bonter dan bont.

Want spreekt van communicatief bewustzijn, de buitenwereld binnen halen, het echec van interne communicatie, kwetsbaarheid in het vak en hoe binnen buiten is, van strategieën om strategischer te worden. In discussies buitelen de mooie woorden zo over elkaar heen, dat niemand meer snapt wie nou wat beweert. We zeggen veel precies, en inderdaad, en mooi, en ja, maar zijn na een uur lost in translation.

En ik doe er vrolijk aan mee. Ook al had ik mijzelf gewaarschuwd.

Een congres over je vakgebied is nuttig. Het trekt je even uit je dagelijkse werk en zet je aan het denken. Ik wens deelnemers altijd één nieuwe of nuttige gedachte per dag toe. Dan heeft de dag waarde gehad.

Ik heb mijn best gedaan. Om de ander een waardevolle gedachte mee te geven. En om zelf not to get lost.

Voor wie interesse heeft: lees het whitepaper over communicatief leiderschap of kijk het filmpje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.