Vandaag- Cowboys en Indianen

Terug uit Mexico is Nederland weer heerlijk. Ondanks de koude handen op de fiets en de overvolle spitstrein.

Een stad waar 20 miljoen mensen wonen is bijna onleefbaar. Elke dag zitten er 5 miljoen in de auto, het maakt niet uit hoe laat op de dag het is, je staat in de file. Een ritje van 5 kilometer in de ├╝ber duurt bijna drie kwartier. 2 Miljoen Mexicanen zitten dagelijks in de metro. En hoe ver ik ook kon kijken, de stad hield niet op.

Een stad die door armoede en criminaliteit bijna onleefbaar wordt. Een Mexicaans meisje vertelde hoe drie van haar familie leden recent waren overleden. Klagen in het verkeer over de automobilist achter je, en je bent vijf kogels rijker en je leven armer. Ik hoorde gisteren bij DWDD dat het woord verkeershufter onjuist wordt gebruikt in Nederland en daarom weg moet. Emigreren naar Mexico dat woord, daar weten ze er wel raad mee.

Een volk dat een stad onleefbaar maakt voor zichzelf. Een volk dat sterke klasse verschillen ervaart- de oude indianen, Azteken, maya’s, worden als inferieur gezien- wordt zelf uitgekotst door zijn buren. Trump wil een muur bouwen, maar ook gewone Amerikanen, als toeristen op bezoek in Mexico, hebben hun zuiderburen niet hoog zitten.

En terwijl ik rustig in de trein zit, dendert tienduizenden kilometers verderop een stad door. Midden in de nacht zo onveilig als wat. Cowboys en Indianen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.