Vandaag- De jaarband

Prachtig ziet het eruit. Een stijldansend paar. Ooit wil ik het weer eens proberen. Als ik ouder en wijzer ben misschien. Mijn eerste tango pogingen faalden jammerlijk. Ik kon de controle niet uit handen geven, wilde leiden en niet volgen. Muziek maakt een groot gevoel van vrijheid in mij los, maar me overgeven aan de dans bleek een stap te ver. Vijf drama avonden en een relatiecrisis verder, besloot ik te stoppen. En het misschien nog eens te proberen, wanneer ouder en wijzer.

Veranderen is niet menselijk. Groeien en ontwikkelen wel. Wanneer daarin bewust verandering verpakt wordt, lukt het misschien. Eerst anders te doen, elke dag, om uiteindelijk een beetje anders te worden.

Dit weekend ga ik met dertien vrouwen naar een eiland. Om te vieren dat we elkaar 25 jaar geleden ontmoet hebben. Zo’n vijf jaar lief, leed en lol deelden. Ik lees het dagboek van toen terug. Geschreven in de ontgroeningstijd, een periode van pakweg een maand waarin anderen bepaalden wat ik moest doen. Om zo een jaarband te kweken, een groepsgevoel, saamhorigheid.

Wanneer ik de teksten van toen teruglees, schrik ik. Van mezelf. Toen al, of juist, in mijn puurste vorm niet in staat om me over te geven, om te doen wat anderen wilden. En omdat het wel moest, deed ik het met veel getob en getrut. Na 25 jaar mag ik dat wel van mijzelf zeggen. Tobberd. Inmiddels weet ik, door groei en ontwikkeling, dat al het getob niet nodig was geweest. Had ik me kunnen overgeven aan het feit dat anderen mijn dag bepaalden, dan had ik ontdekt dat daarmee onverwacht leuke dingen konden gebeuren. Want ook dat is natuurlijk wat controle uit handen geven doet. Je wordt verrast. Er ontstaat vrijheid.

Morgen zit ik op een eiland. Ik laat de controle en het getob thuis en laat me verrassen. En als ik weer thuis ben, ga ik op dansles.

#hannekeschrijftdinsdagweer

One thought on “Vandaag- De jaarband

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.