Vandaag- De troonrede is dood

Ik moet bekennen dat ik alleen de stukjes heb gezien die het nieuws hebben gehaald. Maar, gelet op de term nieuws, zouden dat dan ook de meest noemenswaardige onderdelen moeten zijn. En dan zeg ik: schei er mee uit.

De troonrede is niet meer dan het voorlezen van een boodschappenlijstje. Zoveel meer of minder geld voor die beroepsgroep, zoveel meer of minder geld voor deze maatschappelijke uitdaging. Niet geholpen door het feit dat het een lange lap tekst is, kantje na kantje (waarom leest de koning niet voor vanaf een iPad?), ontstaat een lange en onaansprekende brij aan woorden.

Ik ben geen voor- noch tegenstander van het koninklijk huis. We hebben ze, het is onderdeel van ons verleden. Maar als je, excuus u, dan toch koning bent, dan leen je je (ja ja, u zich) toch niet voor het voorlezen van rijtjes en opsommingen? Dan kies je toch voor het uitdragen van een visie op ons land, op het formuleren van een mooie stip op de horizon waar je met je onderdanen naar toe wil? Dan laat je het boodschappenlijstje toch aan de premier?

Het lijkt me wel inspirerend leiderschap wanneer je als koning dat zou durven. Zelf schrijven (natuurlijk met behulp van een goede speechschrijver die jouw, pardon uw, stijl en toon goed kent), zelf gesprekken voeren met trend watchers. Alle input van al die reizen en afspraken en ontmoetingen in een jaar (allemaal betaald door us the people) verwerken in een prachtige visie. Een voordracht waar we voor thuis blijven, stil voor staan, die ons energie, inspiratie en kracht geeft. Die ons trots maakt Nederlander te zijn, om dit land te wonen, samen te werken met landen dichtbij en ver weg. Die ons prikkelt het goed achter te laten voor wie na ons komt. Een voordracht die appelleert aan zingeving, het grote waartoe.

Met zo’n leven als de koning moet je, eh u, elke dag iets horen, zien, meemaken, wat bijdraagt aan die uiteindelijke rede van de troon.

Ik stuur hem, u, geachte koning, vandaag nog een moleskin opschrijfboekje op. Om elke dag dat wat pakt, vast te houden. Zodat we volgend jaar een rede van de troon als nooit te voren hebben.

De troonrede is dood! Leve de rede van de troon!

3 thoughts on “Vandaag- De troonrede is dood

  1. Enerzijds wil je de koning een moleskin-boekje geven, anderzijds vind je dat hij de troonrede van de e-reader moet oplezen in plaats van papier. Niet erg consequent. Ik denk dat de e-reader detoneert in het decor van de Ridderzaal. Het is gevaarlijk om op de inhoud van de troonrede in te gaan als je alleen maar flarden via de media hebt opgepikt. Bij lezing de hele tekst (afgedrukt in Trouw) zijn er m.i. zeker interessante passgaes te vinden. Maar inspirerend? Nee. Ambtelijk knip- en plakwerk, vol zinnen die zo voorzichtig mogelijk zijn geformuleerd. Doet ‘koning’ Rutte het anders in zijn AVVN-toespraak?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.