Vandaag- De Trump aanpak

Onderweg naar wat klassieke sightseeing stonden we er opeens middenin. Duizenden demonstrerende vrouwen, vrouwlievende mannen, meisjes en de hele LGBT community. Ze liepen de Women’s March on Washington. Normaal een mars om te onderstrepen dat vrouwenrechten mensenrechten zijn, nu toch vooral ook een protest tegen Trump. This pussy is not for grabs. Dump Trump. Not my president. Melania come and join us.

De immense menigte op de been was indrukwekkend zo niet angst aanjagend. En niet alleen in Washington, maar in het hele land werd geprotesteerd. Het leek me dat je als nieuwbakken president daar woorden aan wilt wijden, al was het maar in obligate oneliners (Trump style) “freedom of speech is een groot goed in een democratie”. Immers bent nu de baas van het hele spul, inclusief alle vrouwen. Trump verwaardigde zich tot niks. Hij besteedde zijn eerste ochtend aan handtekeningen zetten om zoveel mogelijk van de Obamacare ongedaan te maken, en bracht de middag door bij de CIA. Daar was hij vooral bezig met de media. Hoe druk het op zijn inauguratie was geweest. Presidentieel druk met narcistische details. Dat belooft wat voor de toekomst.

Meeschuifelend in de mars, vroeg ik mij af hoe Trump het beste te bestrijden. ‘Love Trumps hate’ is boeddhistisch mooi, maar is het ook effectief? Michael Moore, bekend van menig scherpe documentaire, sprak de vrouwen in hun mars toe. In een analyse op tv enkele uren later bracht hij het antwoord wat ik zocht.

Trump is een lichtgeraakte man. Gevoelig voor alles wat zijn ego betreft. Altijd moet het om hem gaan, altijd positief. De afgelopen maanden werd hij gek van Alec Baldwin die hem zo treffend persifleerde, elke uitzending resulteerde in een geknakt ego te lezen in boze tweets. ‘Don’t tweet, lead’, stond er op een van de demonstratieborden te lezen.

Het lukt Trump niet om groter te zijn dan zijn ego. Een grootsheid die dit ambt wel vraagt. Dus, volgens Moore, is de beste manier om Trump te bestrijden satire en humor. Maak hem gek met grappen en hij zal zijn kleinste gekrenkte zelf laten zien. En de eerste president worden die door humor ten onder gaat.

LOL Trumps hate.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.