Vandaag- Duel in de diepte

Bij het ontwaken probeer ik te analyseren wat het is.

Staand in een bar de avond ervoor, hoor en zie ik hoe wetenschappers met elkaar spreken. Ze evalueren de dag die geweest os en borduren voort op wat nog komen moet, op dag 2. Alles wat dag 2, vandaag aangaat, knoop ik in mijn oren. Het betreft het onderdeel wat ik moet presenteren en mentaal wijzig ik vast mijn slides. Die kan eruit, die voegt niets toe, en de best practices moeten zeker ergens een plek krijgen. Nu maar hopen dat ik bij wakker worden het nog weet, denk ik nog. Gelukt, weet ik nu.

In hun gesprek schakelen ze snel. Er worden stevige stellingen geponeerd die met evenveel kracht door de ander van tafel worden geveegd. Onderbouwingen in grafieken worden bijna dreigend voorgespiegeld: “moet ik mijn analyse aan je laten zien?” De iPhone met bewijslast erop wordt uit de broekzak getrokken als een pistool uit zijn holster. Hij die het snelst touched wint het duel.

Het gaat met een lach, uiteraard, het is de ontspannende fase van de dag, de afsluiting aan de bar. Toch fascineert me hoe sterk de overtuiging is. En hoe snel op een voor mij complex onderwerp er gedacht en gesproken wordt.

Vanochtend bij het ontwaken lees ik verder in ‘Ons feilbaar denken’ van Daniel Kahneman. Hoogleraar Psychologie en winnaar van de nobel prijs voor economie. Omdat hij het rationele beslissingsmodel ter discussie stelt.

Ik ben nog niet erg ver in de dikke pil, maar snap opeens wel wat er aan de bar gebeurde.

Kahneman stelt dat we in ons brein twee systemen kennen. Systeem 1 werkt automatisch en snel, zonder ogenschijnlijk nadenken weet je wat je vindt of voelt, je kunt het niet controleren. 2×2 =

Systeem 2 is alles waar je bewuste inspanning voor moet verrichten, het vereist keuze en concentratie. 17×36=

Als voorbeeld voor een typisch systeem 2 activiteit noemt Kahneman ‘de validiteit van een complexe logische redenatie beoordelen’. Dan snap ik het.

Net zoals voor een schaakmeester door zijn hele vele ervaring een volgende schaakmat zet ogenschijnlijk uit systeem 1 lijkt het komen; zonder waarneembaar nadenken verplaatst hij het stuk en bam, done deal, zo is voor deze wetenschappers complex logisch redeneren op hun onderwerp van interesse inmiddels een systeem 1 handeling. BAM, trek die iPhone met de complexe grafieken en schiet.

Benieuwd hoe het duel in de diepte er vandaag eruit ziet. En waar ik sta in deze arena ?

One thought on “Vandaag- Duel in de diepte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.