Vandaag- Een hele warme reis

Ik zou het wel een mooi verjaardagscadeau vinden. Van prinses Beatrix aan de natie. Die daarmee net als Obama met de traditie breekt en zich uitspreekt over de staat van het land en zijn leider(s). 

Zij organiseert een samenkomst. Van haar zoon en zijn vrouw en kinderen, alle lijsttrekkers van Nederland (en dat zijn er neer dan de zeven die wij kennen) en een paar handen vol ‘gewone’ burgers. Al die mensen gaan in hokjes staan. Hokjes waar ze zich thuis voelen. Het “doe eens normaal in Nederland”-hokje naast het “in Nederland geen plaats voor medelanders” naast het “nu duurzaam anders is het te laat” hokje. Enz. En dan gaat Bea vragen stellen. 

In Denemarken deed een tv zender dit. Vooral knap om te zien hoe ze mensen uit hun hokje wisten te krijgen. Die eerste vraag waarop men durft te bewegen is cruciaal. Je verwacht iets serieus, zwaars. Maar dan komt ie: “Wie was vroeger de clown in de klas?” Het is ontwapenend om te zien hoe de glimlach op de gezichten open breekt, ook van diegene die niet de clown waren. Ik denk dat WA naar voren zou stappen. “Wie heeft afgelopen week nog seks gehad?” “Wie gelooft in leven na de dood?” “Wie houdt van dansen?”Na tien vragen was het duidelijk: we lijken meer op elkaar dan we denken. En we waarderen het anders zijn van de ander ook meer dan we denken. 

Ik kijk de trein rond en besef dat die tien vragen mij met hele onverwachte medereizigers in een coupe zullen zetten. En opeens voelt het als een hele aangename, warme reis.

#lifeisajourney

#allthatweshare: https://m.youtube.com/watch?v=jD8tjhVO1Tc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.