Vandaag- Een hoopvolle mindset

Het gezin anno nu. In de trein. Oma van vijftig. Op smart phone. Moeder van dertig. Op smart phone. Zoontje van zeker tien. ADHD tot op het bot. Jengelend om alles, hengelend naar smart phone. Dochter van twee. Ander uiterlijk, tweede leg. Tikt in minder dan een kwartier een halve liter cola zero weg.

Ze dragen allemaal dezelfde jas. kwantum korting. Alle vrouwen, inclusief het mupje van twee, zijn obese. De jongen niet. Pezig en scherp. Reizen (ik zou bijna schrijven rijzen of rezen, dan weet je het wel) met de trein. Een bak lawaai en beweging. Moeders die niets anders doet dan “hou eens op” en “praat niet zoveel” zeggen. Peuter van twee stuitert na alle cola door de coupe. Gillend.

Ik heb gisteren in een lezing van een professor aan Olin College of Engineering geleerd dat in deze tijd mindset alles is. Als je gelooft dat intelligentie een vaststaand gegeven is, net als de kleur van je ogen, dan beperk je jezelf vanaf het begin. Maar als je gelooft dat intelligentie iets is wat je kunt ontwikkelen, met mensen om je heen die je stimuleren, die je hoop geven en die je coachen, dan kun je heel, heel veel bereiken.

Het viertje naast me explodeert. De peuter zet het op een janken, de jongen ook. Beiden worden ze ruw aan de armen getrokken om op een andere plek te gaan zitten en met hun schoenen niet de bank te besmeuren. Hij wordt gesust met een mini iPad, zij met de smart phone. Hij blijft in zijn boosheid en tranen. Noemt zijn zus een stom klote kind, waarvan hij had gehoopt dat ze nooit geboren was.

Het zal je dagelijks leven maar zijn. En hoe geef je dan handen en voeten aan stimuleren, hoop geven en coaching. Terwijl je zelf zonder twijfel aan de onderkant van de maatschappij bungelt, je geld onbewust wellicht wél uitheeft aan smart phones, iPads en kiosk flesjes coca cola zero, maar niet aan groenten of een bieb abonnement, tegenover een zoon zit die zelf zegt dat hij slim is. Rete irritant, maar slim. Dat zie en hoor ik ook.

Ik gun de jongen een flexibele blik op zijn intelligentie. Waarin hij straks die mensen om zich heen weet te verzamelen waardoor hij tot grote hoogte kan komen. Maar ik vrees het ergste…

#houhoop

One thought on “Vandaag- Een hoopvolle mindset

  1. Dat is heel mooi geobserveerd maar vooral beschreven. Blikverruimend! Te vaak zie ik dit soort scènes met een oog van ‘mens, hou toch op met die herrie en doe niet zo dom’. Leerzaam om te zien dat het ook anders kan.
    Zal het eens gaan oefenen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.