Vandaag- Een waardevol sinterklaascadeau

Veranderen is een proces. Zo is dat in organisaties en zo is dat in de maatschappij.

Goed veranderen betekent mensen betrekken, de noodzaak uitleggen, proberen elkaar te begrijpen, accepteren dat niet mensen anders acteren en denken. En belangrijk: het doel samen scherp hebben.

De pieten discussie in ons land is vanuit het perspectief van verandertrajecten ongelofelijk boeiend. Alle elementen en stappen worden doorlopen. En omdat het feest een tijdspanne van slechts drie weken kent, doen we jaren over de verandering.

Gisteren bij DWDD zat de koningin van het Sinterklaas feest, Dieuwertje Blok. Ze benadrukte in verandertermen twee essentiƫle elementen. Ten eerste: elkaar proberen te begrijpen. En dus niet in talkshows openbaar stelling nemen. Maar in besloten kamers echt luisteren naar elkaar. Met alle rituelen die daarbij horen. Elkaars handen vast houden. Elkaar in de ogen kijken. De ander laten uitspreken.

En ten tweede: het doel voor ogen houden. Iedereen wil dat het voor ieder kind een feest is. Demonstreren tijdens intochten hoort daar niet bij. Wel blijven nadenken wat goed is voor alle kinderen.

Ik beleef Sinterklaas dit jaar vooral als eigen leerproces. Voor de veranderingen waar ik in zit of leiding aan geef. Een waardevol sinterklaascadeau ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.