Vandaag- Geen woorden voor

Ik heb de hele home is where the heart is lifestyle overgeslagen. Nee, ik moet niet liegen.

Ik heb ooit een kussen gekocht met tekst. Happiness happens. De kleur van de letters was precies de kleur van mijn tapijt. Dus dat leek me geschikt. Ik vergat dat woorden in mijn huis alleen passen in boeken en op notitieblokjes en laptops. Niet op meubels. Ieder zijn smaak. Prima dus, als je graag mooie spreuken aan je wand hangt of op je kussens print. Be my guest, maar bij mij past het niet.

Ik vind het al moeilijker om het prima te vinden wanneer die woorden niet een abstract begrip verbeelden, maar letterlijk genomen worden. Een stuk hout met WOOD erop. Of een klok met TIME. Of KITCHEN in de, inderdaad, keuken. Dat vind ik onzinnig. Dan voegt het woord niets meer toe. En ik heb altijd geleerd dat elk woord zinvol moet zijn. Want anders kun je het beter schrappen. Ultimo is het natuurlijk jouw huis, jouw leven. En heb ik er geen last van.

Het wordt anders wanneer woorden misbruikt worden in de publieke ruimte.  Dit weekend (vooruit, het was een lang weekend) struikelde ik erover. Gewoon, op straat, lopend in de stad. Het was prachtig weer, dus jasloos schreeuwden wijsheden, en woordgrapjes me tegemoet.

Love is the new black. Huh? Wat is dat voor een achterlijke tekst? Zwart als kleur die altijd afkleedt, die voor elke gelegenheid geschikt kan zijn, die kleur die vervang je door liefde? En dan? Wat moet je dan aan? Of zeggen we dan dat het niet uitmaakt wat mensen dragen, als er liefde is, staat iedereen alles? Ja doei.

Pink. In roze geschreven op een roze t-shirt. Dat is alleen nuttig voor kleine kinderen die de kleuren nog moeten leren. En dan zou je het in het Nederlands moeten doen, niet? Maar volwassenen? Als woordgrapje? Welk grapje?

Beards are the new sixpack. Jawel, gedragen door een Danio baard hipster. Met een kwarkbuik. MIsschien had hij toch bij de Black is the old black kleedt af moeten blijven.

Little red dress. I kid you not. Op een rode mini jurk. Echt waar, waarom? Waartoe?

Yuck Fou. Wat bezielt je om zo’n t shirt te kopen? Als vrouw van middelbare leeftijd? Of krijgt je dat met moederdag van je kinderen? En wat proberen die dan te zeggen? Erg verwarrend.

Now is Now. Stupide. Wat kan Now anders zijn dan nu? Gisteren? Morgen? En leef je dan meer in het nu omdat het op je jurk staat? En kijk je dan de hele tijd wanneer je gedachten naar gisteren of morgen schieten omlaag naar de tekst op je buik? Now is Now?

Zaterdag avond zat ik in het theater bij een cabaret voorstelling. De vrouw naast me droeg een t shirt. Met tekst. Bijna wilde ik op staan en de zaal verlaten. Tot ik de tekst las. Laugh more worry less. Ik bleef zitten, legde mijn ergernis opzij en lachte hard om de voorstelling. Ik moet haar nageven, she was dressed for the occasion.

#kledingtekstbiechten? #reacties 🙂

3 thoughts on “Vandaag- Geen woorden voor

  1. Dus ik had vanochtend een nieuw t-shirt aan met de tekst ‘Bonjour madame’. Iets met vakantiegevoel en forever young. Snel omgewisseld!

  2. Briljante blog. Ik beken. Dol op teksten (maar wel die er toe doen of iets zeggen) En ik kocht na papa de trui; live there’ s no manana… Oh ja ik heb ook een trui met: Normal people scares me ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.