Vandaag- Het Snapchat standje

Het zijn wonderlijke omgangsvormen naast me in de trein.

De tassen van de Primark worden op de stoel gekwakt. Voor een dubbeltje op de eerste kinderarbeidrij. Dan begint een, naar ik nu begrijp, gesprek. Ik zou denken monoloog, maar ik ben dan ook geen zeventien. De een praat. Geheel zonder te wachten op reactie van de ander. Ze stelt vragen die ze zelf beantwoord. "Ik ben toegelaten op de sportacademie. Ja, wie gelooft dat nou. Toch is het zo." Ik vind het vre-se-lijk. Het is interessantdoenerig hardop praten. Informatie geven waar niemand om gevraagd had. En het is vooral nul interesse tonen in de ander.

"Ik pakte toch net mijn telefoon uit mijn jas? Daar zat het bij. Waar is het nu dan? Echt, ik ben dood, ik ben dood als ik het niet vind". Ze is duidelijk iets kwijt.

Iets belangrijks, want ze zoekt en zoekt. Het lijkt me het moment waarop je uit je interessantdoenerigheid stapt, en gewoon gaat praten. Hulp gaat vragen, je paniek toont en deelt.

Maar nee. De paniek is er, hij hangt in de coupe. Toch blijft ze raar praten: "Er mag mee gezocht worden." En dan bozig: "ja, ik heb het tegen jou."

Menselijke interactie is ingewikkeld. Dat weten we allemaal. Hier toont typisch puber anno 2017 gedrag. Altijd in het vlog standje, de- je kunt me altijd snapchatten-houding, want ik zit in mijn rol. Nooit kwetsbaar, nooit gewoon zeggen hoe je je voelt.

Ik heb de neiging haar vast te pakken, haar hoofd om mijn schouder te leggen en haar eens even goed te laten huilen. Waarna ze daarna haar vriendin lief kan vragen of ze alsjeblieft mee wil zoeken naar de verloren OV kaart, omdat ze bang is dat als ze die niet vindt, haar ouders heel boos zullen worden.

Nog voordat ik ook maar aanstalten kan maken, rent ze de trein uit. Haar vriendin roept haar nog na dat ze de oortjes van haar telefoon vergeet. Rol- en stijlvast is daarop de repliek: "Die mogen meegenomen worden hoor."

#help

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.