Vandaag- Hoe dan

‘Hoe dan Geert?’is een al ingeburgerde kreet geworden. Ingeburgerd, pun not intended..

En niet alleen bij Wilders vraag ik het me af. Bij eigenlijk elke verkiezingsbelofte, elke punt uit elk programma is het maar de vraag hoe ze het gaan realiseren. Want zelfs doorgerekend door CBS weet je in een coalitie stelsel nooit wat er echt van overblijft.

De debat tijd is aangebroken. Op het scherpst van de snede gaan ze elkaar woordelijk te lijf. In DWDD geniet het Lagerhuis debat een tweede leven, alles om ons beeld te geven bij wat er te kiezen valt. En ook al volg ik elk debat, hoor ik elke woordentwist aan, nog steeds heb ik geen idee. Hoe dan?

In een radio 1 interview werd een soos ergens in gemiddeld Nederland bevolkt door zowel klaverjassende ouderen als hangende jongeren. Ze hadden een hekel aan elkaar. De ouderen verweten de jongeren dat ze iets en niets uitspookten. De jongeren verweten de ouderen dat ze de soos als hun eigendom beschouwden en snel oordeelden.

Normen en waarden. Daar ging het om. Jong en oud vinden het een thema. We debatteren erover: Normen en waarden moeten terug in de samenleving! Zonder normen en waarden zijn we nergens! We zijn onze normen en waarden kwijt!

Ik ben dol op taal, maar in debatten one liners naar elkaar gillen brengt niet het mooiste in onze dictie naar boven.

Ook in de soos ging het uiteindelijk over normen en waarden. Ook daar hadden zowel de jonkies als de oudjes er de mond vol van. De radio 1 journalist deed het enige waar we de komende week tot de verkiezingen behoefte aan hebben. Niks debat. Niks standpunten schreeuwen naar elkaar.

Hij stelde twee mensen aan elkaar voor. Een klaverjasser en een hangjoch. “Bertie” en “Haider”. Bertie heeft de oorlog nog meegemaakt, Haider is een jongen van Turkse ouders, geboren in Nederland. Beiden spreken ze vloeiend en correct Nederlands. Beiden vinden respect voor andere mensen belangrijk. Beiden houden van een spelletje en gezelligheid. En na nog geen tien minuten delen ze normen en waarden.

Hoe dan verkiezingsbeloften? Zo dus. Stop met debatteren en begin te praten.

#hoedan #zodus

One thought on “Vandaag- Hoe dan

  1. Leuk stukje, ik ben het gedebatteer ook zat en denk vaak doe waarvoor je gekozen bent.
    Ik kijk niet meer naar die debatteerprogrammaa’s waarin ze elkaar alleen maar te lijf gaan.
    Verwonder en ga samen verder, dat is mijn motto.
    Hartelijke groetjes José Jansma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.