Vandaag – Hoe heet jij?

De WRR heeft nieuwe namen bedacht voor allochtonen en autochtonen. Omdat men het beu is om allochtoon genoemd te worden. Het als een scheldwoord is gaan zien. Daar kan ik inkomen als je al je hele leven in Nederland woont.

De nieuwe namen zijn zo algemeen dat ze volgens de WRR nauwelijks gebruikt zullen worden.

Huh?

Dus je wil af van stigmatiserende termen als allochtoon, en komt dan met een nieuwe term waarvan je zelf, op de dag van bekendmaken, al inschat dat deze niet vaak gebruikt gaat worden?

Dat is een communicatie strategie die ik op zijn minst opmerkelijk vind. Misschien is hij zo briljant dat het boven mijn professionele pet gaat. Hoe moet ik me het voorstellen?

Arm NOS journaal. Gut Volkskrant. En al die andere media. Waren ze eerst slechts 11 tekens kwijt aan de kop: “Eindelijk weg met allochtonen” (NRC) kost het ze straks 34 tekens en evenzoveel seconden: “Eindelijk ruimte voor inwoners met een migratie-achtergrond’.

Als je wilt dat we het oude woord niet meer gebruiken, je een nieuwe woordcombinatie invoert in de hoop dat die te lastig is en daarom verwacht dat men gewoon Nederlander gaat zeggen, dan had je het jezelf en heel communicerend Nederland echt veel makkelijker kunnen maken.

Dan had je als WRR moeten zeggen: vanaf vandaag heet iedereen die inwoner van Nederland is Nederlander.

Dat zou pas een einde maken aan stigmatisatie en verdeling.

#communicatietip #brainwave

One thought on “Vandaag – Hoe heet jij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.