Vandaag- Is het aan de teruggegeven opdracht om niets te doen

The day after. Zelden beleven we dat gevoel collectief, meestal na een ramp, of iets wat ons op onze grondvesten doet schudden.

Vandaag is het ook een beetje the day after. De dag nadat de formatie onderhandelingen stuk liepen, en Edith Schippers haar ‘opdracht teruggaf’. 

Ik vind het fascinerend om te horen welk taal en procedure monster nu in werking treedt. ‘Opdracht teruggeven’, ‘het is nu aan de Kamer’, ‘zo snel mogelijk het eindverslag afronden’. Veel woorden die eigenlijk allemaal hetzelfde zeggen: er gebeurt de komende tijd niets. Helemaal niets. 

Want de partijen zijn goed uit elkaar gegaan, ‘zonder verwijten’, onduidelijk is of Schippers opnieuw een formatie wil ‘verkennen’ en alle partijen ‘are playing hard to get’. Des te later je instapt, des te harder ze je nodig hebben, des te meer kun je binnenslepen.

Het is een bijzonder spel. Een bijzonder lang spel ook, als ze niet uitkijken. En ongetwijfeld hebben ze vannacht allemaal in hun bedje liggen balen. Van het eigen falen, het niet binnenhalen van hun punt. Maar heeft er ook maar één gedacht aan ons burgers? Of wij wel zitten te wachten op hard to get, eindverslagen en debatten? Misschien maakt het die burgers niet zo heel veel uit wie wat binnenhaalt. Het is een polderkabinet after all.

Ik zou het wel op prijs stellen. Als er de komende tijd meer gebeurt dan niets. Tjop Tjop, aan het werk. Formeer. Regeer. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.