Vandaag- Ken ik mijn ikken

“Niks veranderd!” Zo roepen we in koor na elkaar 25 jaar niet gezien te hebben. Graag ontkennen we bij de ander, net als bij onszelf, de lach-, baar-, huil- en jaarrimpels. We weten dat ze er zijn, maar in essentie zijn we net als toen. In je hoofd blijf je immers vijfentwintig, ook al verslapt je collageen 😉

Maar na twee intensieve dagen samen kunnen we niet anders dan constateren dat we ook innerlijk nog lijken op de meisjes van toen. Bestaat het dan echt niet? Dat een mens verandert?

Eens las ik het boek ‘Ik (k)en mijn ikken’. Treffend vertelt het je hoe  verschillende aspecten van je ik allemaal in een bus zitten. Eentje achter het stuur, eentje op het puntje van zijn stoel, eentje ketend achterin. Ik geloof dat in je jeugd al die ikken er al zijn en zich ontwikkelen. Misschien baart een vrouw wel die complete bus, zijn ze vanaf dag 1 allemaal aanwezig. De verlegene, de onzekere, de creatieve, de brutale, de vrolijke, de tobberd.

En is de essentie van het leven dat je als geheel niet verandert, maar dat er wel andere ikken de bus gaan besturen. En dus de koers bepalen en de toon zetten.

25 jaar verder in de tijd zitten de bestuurders van toen nog steeds herkenbaar in de bus. We roepen niet voor niks “Niks veranderd!”

Toch zijn we veranderd. Want hoe kwetsbaar was de ik die 25 jaar geleden mijn bus bestuurde, hoe gevoelig voor welke indruk ik zou maken op de ander? Hoe bang om uit de toon te vallen, hoe bewust bezig met mijzelf. De ik die nu achter het stuur zit is veel zekerder, meer in balans, heeft genoeg gezien en meegemaakt om te weten dat het er niet meer toe doet wat die ander vindt of niet vindt. En daarmee is de ik anno nu vele malen leuker.

Zijn we nu samen leuker dan toen.

Over 25 jaar is autonoom rijden een feit. Dan hoeft er niemand meer te sturen. Zitten al mijn ikken gezusterlijk achterin. Allemaal gelijkwaardig.

Dat wordt een machtig mooi lustrum weekend 🙂

2 thoughts on “Vandaag- Ken ik mijn ikken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.