Vandaag- Kom op. Kanjer.

Er is veel te doen (geweest) over de wijze waarop lagere scholen vooral meisjes aanspreken in hun didactiek. Over hoe jongens veel minder geprikkeld worden door de juffen way. Als echt meisje dacht ik altijd dat het toch wel meeviel. 

Dit weekend leerde ik in de sportschool dat er daadwerkelijk een verschil is tussen de wijze waarop mannen en vrouwen zich aangespoord voelen. 

Ik doe een sportklasje waarbij negen verschillende oefeningen elk een minuut lang gedaan worden, met tien seconden pauze om naar de voldoende oefening te gaan. Drie keer deze ronde, en na een kleine veertig minuten ben je klaar. Kapot. Alle spiergroepen getraind.

De vrouw die de tijd bijhoudt stimuleert de deelnemers door ze veelvuldig ‘kanjers’ en ’toppers’ te noemen. Ze roept dat we het uitstekend doen en is trots op ons. Er is slechts een man in ons midden. Hij wordt gek van “die softe teksten”, “nog een keer het woord ‘kanjer’ en ik ben weg.” Twee oefeningen en vijf keer “top” en hij houdt het voor gezien.

Vorige week deed ik hetzelfde circuit onder instructie van een man. Hij blafte ons toe ‘is dit alles wat je te geven hebt?’, en schreeuwde: ‘kom op, dit kan meer’. De mannen in het groepje gingen als beesten. Ik verloor alle enthousiasme en energie. Ik voelde me een zwakkeling die die niet harder, sterker of meer kon en gaf op. 

Ik zoek tegenwoordig uit wie wanneer circuit geeft. Jammer dat jongens op de lagere school die keuze niet hebben.

#meestersgezocht

#genderproef 

One thought on “Vandaag- Kom op. Kanjer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.