Vandaag- Levensvragen

Zo’n week gekluisterd aan het bed brengt je wel weer terug bij de grote levensvragen. Hoe zijn we toch met zovelen op deze aardkloot terechtgekomen? Waarom kunnen we niet menslievender met elkaar omgaan? Ter inspiratie lees ik Bloed Boek. Dimitri Verhulst hertaalt de eerste vijf boeken van het oude testament, maakt het met een hele lichte rijm tot eenvoudig leesbare verhalen. Het is van alle tijden, de strijd tussen de volkeren, de onderdrukking door heersers die menen God aan hun kant te hebben, de onbeduidendheid van keuzes met verstrekkende gevolgen. Was het niet zo gruwelijk dan was het een feest om te lezen. Alleen het Belgisch Nederlands is in staat tegelijkertijd charmant en ordinair te klinken.

De offers die in het oude testament gebracht worden, van zonen tot ossen, brachten het beeld van het station Eindhoven bij mij naar boven. Het klapperende bord in de wind. 5,95 en je bent een kapsalon rijker. Zo’n andere levensvraag: wat is het en waarom heet het zo? Kapsalon is geen frietje, het is een maaltijd, zo blijkt. Friet, kebab, sla, knoflooksaus, en gegrilde kaas. Zonder het te ruiken maakt het me al onpasselijk. De oorsprong ligt in een friettent die de maaltijd voor de naastgelegen kapperszaak niet op een bord bracht, maar in een plastic frietbak. In antwoord op de vraag: wat eet hij, was het antwoord charmant en ordinair tegelijkertijd: kapsalon.
Een niet zo vredelievende God als aanstichter van alle oorlog, kapsalons als volwaardige maaltijden. Sommige levensvragen moet je laten.
#morgenweer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.