Vandaag- Living memories

De deur is nog dicht, de lichten zijn uit. Toch dringt er door een kiertje een onmiskenbare lucht diep mijn neusvleugels in. Het is de lucht van geborgenheid, warmte, samen, vrij. Ik snuif hem nog eens extra diep op, in de hoop hem niet te verliezen gedurende mijn fietstocht naar het station.

Living memories. Een stichting van vrijwilligers die voor het achterblijvende gezin een film maakt van het kind dat nooit volwassen zal worden. Professionele filmmakers, fotografen, regisseurs stellen hun tijd gratis beschikbaar. Omdat het niet afhankelijk van geld moet zijn. Zodat de stem, de eigenheid van de bewegingen, de oogopslag van het kind behouden blijven. Maar ook beelden en geluiden van het gewone gezinsleven, waarin gelachen, gegeten en gespeeld wordt. Samen.

Vijftig meter verder ben ik de lucht van het versgebakken brood al kwijt. En zie ik hoe de vis karren op de markt als eerste hun hengel uitwerpen. De wereld is ongelofelijk veranderd sinds brood en vis gedeeld werden tijdens het laatste avondmaal.

Maar samen eten, samen zijn, geborgenheid en warmte ervaren. Dat is van alle tijden. Dat is wat de mens menselijk maakt. En het leven mooi. Om dat nog vast te mogen houden zelfs na het afscheid is een groot goed. Het is te hopen dat we ooit geur aan het portret kunnen toevoegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.