Vandaag- Meneer van Empel

Regelmatig hoor ik mijzelf klagen dat het onderwijs in dit land maar niet wil veranderen. Zes weken zomervakantie, terwijl al lang bewezen is dat kinderen na vier weken meer dan klaar zijn, en van die overige twee stommer worden, ze vergeten wat ze geleerd hebben. Elk kind door dezelfde lesmolen, in dezelfde tijd. Terwijl al lang bewezen is dat kinderen verschillend leren en dus ook elk anders informatie tot zich nemen. Om half negen beginnen en de hele dag stil zitten. Terwijl bewezen is dat het puberbrein pas halverwege de dag aangaat en kinderen die door de gang mogen apenkooien beter leren.

We hebben de partij voor het onderwijs nu in het kabinet zitten. Dit is de tijd, de kans om top down het onderwijs eens rigoreus aan te pakken.

Het is proefwerkweek. De oude boeken, klassiek gekaft op tafel. Stampen. Uit het hoofd. Onderwijs wil niet veranderen.

Maar dan zie ik hoe een jong gastje, pet achterste voren, op de iPad van de 4 havist verschijnt. Ik denk nog, dit is vast zijn chill half uurtje, wat de vier havist consequent na vijftien minuten stampen inlast ?, maar zie dan dat het gaat over jagers en boeren. Het leerdoel van de geschiedenistest.

Meneer van Empel legt in populair Nederlands uit wat je moet weten van jagers en boeren. Wat kenmerkende aspecten zijn, en als je die woorden niet snapt, waar je moet kijken om ze wel te begrijpen.

Het onderwijs verandert misschien niet, de stampmethodes van de onderwezene wel.

#bottomupchange

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.