Vandaag- Moet je het zelf doen

Mensen zijn kudde dieren. De extraverten vele malen meer dan de introverten, maar zelfs de meest naar binnen gekeerden, willen op enig moment (menselijk) contact. Dat onbewoonde eiland, of het nu Mars of het Canadese Devoneiland is, blijft onbewoond.

De mens zoekt liefde, steun, vriendschap en echte betrokkenheid bij de ander. Om de geest te scherpen, het lijden te verlichten, de last te delen, de lust te vergroten. In sommige relaties kan sprake zijn van ware symbiose, als het met de een niet goed gaat, heeft dat ook een schadelijk effect op de ander.

En toch. Wanneer je onder het mes moet voor een zware operatie, wanneer je solliciteert naar een nieuwe baan, wanneer je wacht op de uitslag van een MRI of een examen, wanneer je ontslagen wordt, wanneer … (het is vrees ik een hele lange invuloefening), ben je alleen.

In essentie alleen. Iedereen helpt, denkt mee, steunt, toont liefde, geeft warmte. En het helpt. Maar op dat ene moment, is het toch echt me, myself and I.

Ik kan alleen maar constateren dat je dus ook in essentie jezelf maar beter leuk kunt vinden. Goed moet kennen. Je eigen instincten en intuïtie moet snappen en kunnen duiden. Zodat je er voor jezelf kunt zijn.

En omdat ik blijf vinden dat de wereld meer is en moet zijn dan in essentie eenlingen, hoop ik dat die zelfkennis, die ervaring van dat diepste alleen moment, toch ook iets kan brengen voor de ander.

One thought on “Vandaag- Moet je het zelf doen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.