Vandaag- Nooit vergeten

Drieëndertig duizend in twee dagen. Dat is 2000 per uur en 30 per minuut. De voice over zei het onderkoeld en er ging een rilling door mijn lijf. 

De NPO serie ‘Himmlers hersenen heten Heydrich’ die op zondagavond wordt uitgezonden komt binnen. Keihard.  Van de zoon van kopstuk Frank die zijn vader veracht, tot dochter van een einsatzgruppe leider die twijfelt of haar vader bloed aan zijn handen heeft. De voice over, opnieuw onderkoeld: “Haar moeder vertelde haar dat vader niet bij de geboorte was geweest. Hij moest nog een ‘klusje’ afmaken in Oekraïne.” Daarna toont het zwart wit beeld van een groep naakte weerloze mensen in een open veld. Enkele seconden voordat het geweersalvo zal klinken.

33000 mensen werden zonder blikken of blozen in twee dagen gedood. Door mannen die thuis hun kinderen hadden voorgelezen, nog even wat langer met ze in de tuin hadden gespeeld, en toen vertrokken naar hun klusje van die dag.

Het is maar goed dat we nog elk jaar de doden herdenken. En dat er nog steeds documentaires over die oorlog worden gemaakt. Zodat we echt nooit vergeten. 

#kijken

#zondag20.15NPO2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.