Vandaag- Noord Zuid

Ik ben niet zo’n fan van de auto als woonwerkverkeersmiddel. In de auto kan en mag ik niets doen. Behalve op de weg letten, gas geven, remmen en sturen. Het voelt als verloren tijd. Dus was ik altijd OV fan. Lekker lezen, bloggen, turen.

Afgelopen weekend hoorde ik een TU Eindhoven student op de radio. Terwijl ik in mijn auto zat. Hij mocht als eerste onbekende Nederlander de noord zuid lijn in Amsterdam in. Roltrap naar beneden, wachten, en daar kwam hij aan zoeven. De metro dan hè, niet de student ?.

De verslaggeefster verwachtte dat de student een oeh en ah zou uitstoten, maar niets was minder waar. “Old skool”. Oude technologie. Onzinnig om op te leveren, niet toekomst bestendig.

Maar metro’s bestaan al 150 jaar, sputterde de verslaggeefster tegen. Waarom zouden ze over 10 jaar dan opeens achterhaald zijn?

Omdat de technologische ontwikkelingen exponentieel hard gaan. Wat vroeger 50 duurder om te ontwikkelen, duurt nu nog maar 5 jaar. Of 2. Dus dikke kans dat over vijf jaar 3,1 miljard zinloos geïnvesteerd blijkt te zijn.

Maar wat was dan het alternatief? De stem van verslaggeefster klonk bijna bozig. Hoe durfde deze knul!

Elektrische auto’s die autonoom rijden. Lekker krantje lezen in je auto, en wel van echt A naar echt B. En nog milieu vriendelijk ook. Op termijn niet meer in eigen bezit maar via de app te bestellen zodat ie voorrijdt. Gechauffeurd worden zonder chauffeur. Heerlijk.

Ze probeerde het nog een keer.

Maar dat is toch geen oplossing voor de drukke binnenstad van Amsterdam, die nu al een dagelijks verkeersinfarct is? Alternatieven zijn er daar niet. Je hoorde haar denken: heb daar maar eens van terug.

De TU student sustainable innovation had er geen enkele moeite mee. Zijn oplossing kwam vlot en overtuigend.

“Voor 3,1 miljard had ik een ondergrondse fietstunnel van noord naar zuid aangelegd. En dan had ik nog voldoende geld over gehad om elke Amsterdammer een elektrische fiets te schenken. Hoe geweldig was dat geweest? Duurzaam, goedkoper, minder langdurig in aanleg én gezonder.

Ik kan niet wachten. Op die autonome auto die me naar mijn werk rijdt terwijl ik blog. Of op dat veilige ondergrondse fietspad wanneer ik weer eens in Amsterdam ben.

De technologie wil wel. Nu bestuurlijk Nederland nog.

One thought on “Vandaag- Noord Zuid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.