Vandaag- Ongestoord onderweg

Natuurlijk weten we het allemaal. De overheid is niet voor niets een campagne begonnen. Eentje die, net als de BOB, meerdere jaren gaat duren. Onze overheid kent zijn pappenheimers. Die Nederlanders verander je niet zomaar.

Natuurlijk wist ik het al lang. En moet ook ik steeds mijn eigen prikkels onderdrukken. Niet kijken, niet reageren. Ik blijk niet de enige. Deze week op weg naar een afspraak ergens midden in een stad, realiseerde ik me hoe veel mensen slecht en gevaarlijk auto rijden doordat ze niet bezig zijn met het besturen van hun auto. En vooral bezig zijn met hun telefoon.

Ik vond het bijna eng om achter ze te rijden. Ik kon zien hoe hun ogen niet op de weg voor hen gericht waren, maar op de telefoon op de stoel naast hen. Het maakte dat ik voor tweeën reed en anticipeerde op wat zes auto’s voor mij gebeurde.

De overheid heeft er bewust voor gekozen om niet de ramp scenario’s te vergroten in hun campagne. Uit onderzoek blijkt dat wij daar niet gevoelig voor zijn, voor angst beelden. We zijn een opgewekt volk, we laten ons gemakkelijker veranderen met boodschappen verpakt in een grap, een kwinkslag of zelfs feel good.

En de filmpjes doen precies dat. Op een fijne manier laten ze heel inzichtelijk zien dat niet mobiel zijn in het verkeer je heel veel voordelen oplevert. Dat zou wel eens kunnen werken, net als de BOB campagne, hoe kromme-tenerig zeker in het begin ook, gewerkt heeft.

Daarbij gaan ze de weg op. In een grote bus met vijftien volgauto’s. Hoog in de bus zitten de spotters, ze kijken neer op de bestuurders in personenauto’s en zien wat die doen. Hun auto of hun telefoon besturen. Bij vrachtauto’s zitten ze op gelijke hoogte met de bestuurder en zien wat die doet. Als iemand gespot wordt gaat het signaal naar de volgauto en die trekt de bestuurder langs de kant. Boete.

Ik vind het prima. Het zijn verkeersongevallen die voorkomen kunnen worden.

Het enige wat ik echt niet handig vind aan de campagne zijn de borden langs de snelweg. Er staat MONO. Ongestoord Onderweg. Ik kan de logica van het woord mono niet ontdekken. Maar belangrijker nog, de bebording is in zo’n onleesbaar lettertype, dat ik én heel lang op het bord ging turen om te zien wat er stond (best gevaarlijk), en het vervolgens verkeerd las :). Ik dacht dat de campagne NOMO heette, hetgeen No Mobile zou kunnen betekenen.

Mono of nomo, laten we hopen dat we alleen maar bloggen, appen, weerberichten en nieuws bekijken, mailen en spelletjes spelen waar anderen er geen gevaar door lopen.

Fijn weekend vanuit de stiltecoupé van de trein. Ongestoord onderweg. ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.