Vandaag- Ook voor de winst

Nu de cijfers van de proefwerk week binnen vallen wordt in menig huishouden opgelucht adem gehaald: over! Cijfers onderstrepen de eerder gemaakte profielkeuze! 

Hoewel ik het belang van techniek en technologie in onze maatschappij volmondig onderschrijf (hoe kan het ook anders als je werkt op de technische universiteit Eindhoven), toch vind ik het jammer dat daarmee elke andere profielkeuze in het voortgezet onderwijs als minder wordt gezien. Cultuur en Maatschappij is echt voor losers, Maatschappij en Economie voor hen die net niet slim genoeg zijn voor de twee beta richtingen Techniek en Natuur of Natuur en Gezondheid. En dat verzin ik niet zelf, zo wordt er op scholen gesproken. Alsof technici übermenschen zijn…

Speaking of which. Deze week was een interessante documentaire op tv over hoe Duitsland worstelt met het feit dat ze opnieuw het machtigste land van Europa is. Hoe ga je daar deze keer wél goed mee om? Vandaag in Hamburg is de pleuris opnieuw uitgebroken en wordt driftig gedemonstreerd met leuzen als ‘anti-kapitalismus’!! Met ongetwijfeld veel gebalde vuisten. 

Je zou toch denken dat kijken naar het verleden ons kan helpen beter met dit gegeven om te gaan. Je zou toch denken dat verstand van geo politieke verhoudingen leidt tot een effectievere interventie en gesprek. Dat een goede taalbeheersing het vertrouwen van je gesprekspartner doet winnen, en dat culturele kennis leidt tot snellere verbinding en meer vertrouwen. 

Martha Nussbaum heeft een boekje geschreven dat stelt dat het niet alleen om geld moet gaan in de wetenschap. Dat je de opleidingen die niet direct leiden tot economisch gewin, niet moet afschaffen of minder achten. 

Ik denk dat de oplossing zit in het  economisch gewin van ook de niet beta opleidingen slimmer te laten zien en uitnutten. Geschiedenis zou misschien wel Toekomstleer moeten gaan heten. En ook zo ingezet moeten worden. Je kunt er meer mee dan lesgeven. Opeens knetter relevant. Talen idem dito, schrap de literatuur uit de naam (niet uit het curriculum overigens) en frame het groter, van meer toepasbare waarde. 

Zo zijn ze ook voor de winst. 

Dit weekend vooral blij dat de proefwerkweek erop zit. En dan zien ze volgend schooljaar wel verder?

One thought on “Vandaag- Ook voor de winst

  1. Ik heb een zeer technische opleiding genoten op de zeevaartschool maar kan geen brief schijven en onderschrijf je hele verhaal met een 10+.
    Ik mis dit meer en meer naar mate ik ouder wordt om te schrijven wat ik bedoel.
    Goei wknd, gr Ad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.