Vandaag- Opvoeden is ook een gave

‘Ik wil dat mijn kinderen hun gaven gebruiken om iets voor anderen te doen. Dat hun gaven iets groters dienen dan zichzelf.’

Aldus een beroemde zangeres terwijl ze soepel poseert met haar kinderen. Die, voor de gelegenheid braaf op mama’s schoot hangen maar nog steeds bad-ass de wereld in kijken. Rijk en beroemd of niet, je hebt er je handen aan vol.

‘En ik wil dat ze doen wat ik zeg.’

Zie daar het klassieke dilemma van ouders en opvoeders. Want hoe mooi en geweldig is het niet wanneer je kinderen zich ontwikkelen, ontdekken wat ze in zich hebben en hoe ze hun kwaliteiten het beste kunnen inzetten? Eerst voor zichzelf, vooruit, en dan als ze wat groter worden vast ook voor die ander.

Maar dat ontdekken en ontwikkelen gaat gepaard met experimenten, met buiten de gebaande paden treden, iets geks doen wat niet blijkt te lukken, nieuwsgierigheid, initiatief nemen. En dat kan en zal zomaar anders zijn dan dat jij had gedacht. Of gehoopt.

Natuurlijk heb je vroeger zelf ook geƫxperimenteerd, ben je buiten gebaande paden getreden, heb je iets geks gedaan, was je nieuwsgierig. En dus zou het fijn zijn wanneer je kind precies op dezelfde manier zijn of haar eigen gaven zou ontdekken. Want die manier ken en herken je.

Bummer. Ze doen het anders. Onnavolgbaar anders. Frustrerend anders. In een ander tempo, met andere middelen. En jij hebt geen idee of het gaat leiden tot gave of gekte.

Dus vallen we terug op dat tweede zinnetje. Omdat we dat snappen, kunnen controleren, een gevoel van grip geeft. ‘Doen wat ik zeg.’

Ik ken en herken ook het tweede zinnetje. Zelfs als opvoeder. Maar ik probeer echt oprecht, zeker nu ze groter zijn dan ik ?, ruimte te geven aan hun eigenste eigenheid. Hoe vreemd die mij soms ook voorkomt, zeker omdat het mijn genen niet zijn. Zodat ze hopelijk er toe komen hun gaven te ontdekken. Om die iets groters te laten dienen.

#papaweekend

#pubersinhuis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.