Vandaag- Over doel en middel

Politiek blijft een wonderlijk fenomeen. In Nederland doen we alle debatten in de Kamer met een voorzitter, waar we ons verplicht tot richten. Zij is niet meer dan de muren van een squashbaan, via haar kaatst de bal naar wie hem toekomt. Wanneer een parlementslid in zijn woede of frustratie dat vergeet, wordt het debat stopgezet en de spreker vriendelijk in correct ABN gevraagd om via de voorzitter door te schelden.

Doel middelen. Er klopt iets niet. De voorzitter, ingesteld om een ordentelijk debat te bewaken, past haar rol toe op slechts de regels en niet de inhoud. Dan kunnen we onszelf voor de gek houden dat we in Nederland zo netjes politiek bedrijven, maar wees dan niet verbaasd als niemand meer komt stemmen. Straks.
Hard, direct, onder de gordel, in het hart. Regelmatig verwijzen naar factcheckers zodat er geen nonsensikale nonsense wordt verkondigd. 
Hoe gestoord ze in de VS ook zijn, hoeveel er ook aan te merken is op beide kandidaten, toch verkies ik hun debat over onze weken algemene beschouwingen.
Clinton won. 9 oktober is de tweede ronde. Zwevende kiezers mogen dan vragen stellen. Moeten wij ook eens proberen denk ik. Kan zomaar druk worden.
#madmanwoman #gekkewereld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.